SKŁADNIKI
2 główki młodej kapusty
20 dkg boczku np.wędzonego
4 parówki lub kawałek jakiejś kiełbasy (zależy od upodobań)
kostka rosołowa np mięsna
2-3 łyżki przecieru pomidorowego (można dać więcej)
1 marchewka
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz świeżo mielony np Kamis
20 dkg boczku np.wędzonego
4 parówki lub kawałek jakiejś kiełbasy (zależy od upodobań)
kostka rosołowa np mięsna
2-3 łyżki przecieru pomidorowego (można dać więcej)
1 marchewka
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz świeżo mielony np Kamis
1/ Kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewkę kroimy w talarki. Przekładamy do
garnka i zalewamy małą ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy
kostkę bulionową z przyprawami (jeżeli mamy nadmiar wody, to możemy ją
odlać). Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy przecier pomidorowy.
2/ Parówki kroimy w plastry, a boczek w kostkę. Smażymy a następnie całość,
wraz w wytworzonym tłuszczem, dodajemy do naszej kapusty. Jeszcze
chwilkę dusimy, by składniki przeszły swoim aromatem.
3/ Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do
smaku. Podawać z pieczywem lub ziemniaczkami.
Do bigosu można zużyć wędliny zalegające w lodówce, konserwy, mięsa.
Do bigosu można zużyć wędliny zalegające w lodówce, konserwy, mięsa.
MOJE RADY
O lubię bardzo!
OdpowiedzUsuń