piątek, 6 lipca 2012

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY



SKŁADNIKI
2 główki młodej kapusty
20 dkg boczku np.wędzonego
4 parówki lub kawałek jakiejś kiełbasy (zależy od upodobań)
kostka rosołowa np mięsna
2-3 łyżki przecieru pomidorowego (można dać więcej)
1 marchewka
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz świeżo mielony np Kamis

 1/ Kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewkę kroimy w talarki. Przekładamy do garnka i zalewamy małą ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kostkę bulionową z przyprawami (jeżeli mamy nadmiar wody, to możemy ją odlać). Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy przecier pomidorowy. 

 2/ Parówki kroimy w plastry, a boczek w kostkę. Smażymy a następnie całość, wraz w wytworzonym tłuszczem, dodajemy do naszej kapusty. Jeszcze chwilkę dusimy, by składniki przeszły swoim aromatem.

 3/ Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podawać z pieczywem lub ziemniaczkami. 

Do bigosu można zużyć wędliny zalegające w lodówce, konserwy, mięsa. 


 MOJE RADY
Gdy w kapuście wytworzy nam się za dużo wody, możemy ją doprawić zasmażką.




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.