czwartek, 5 lipca 2012

KONFITURA Z MALIN


SKŁADNIKI
pół kg malin
5 łyżek cukru
2 łyżki wody


1/ Maliny oczyścić, opłukać i osuszyć. Następnie przełożyć do garnka, dodać cukier i wodę. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. 

 2/Do czystych i suchych słoików przełożyć konfiturę z malin. Dokładnie zakręcić słoiki i pasteryzować 5 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemniej i zimnej piwnicy. Składniki wystarczą na 2 słoiczki po 200 ml. 

MOJE RADY 
Takie małe słoiczki malinek, są fajną sprawą na prezenty dla znajomych w mroźne dni :)


1 komentarz:

  1. Dziękuję za przepis pyszny;pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.