środa, 4 lipca 2012

GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM

Nie wiem czy znajdzie się ktoś, kto nie lubi gołąbków. Zwłaszcza tych babcinych czy maminych :) Ja najbardziej lubię te z kaszą ale z ryżem też. W sumie tak rzadko je robię, ze wstyd się przyznać ale może pora to zmienić i nadrabiać zaległości :) Póki co zapraszam na gołąbki z mięsem i ryżem a niebawem zrobię z kaszą i grzybami. 
SKŁADNIKI
2 główki kapusty
1 kg łopatki
4 woreczki ryżu (każdy po 100g)
2 łyżki przecieru pomidorowego
150g margaryny do pieczenia
sól
pieprz
kostka rosołowa lub pół litra rosołu


1/ Z kapusty wycinamy głąby i parzymy w osolonym wrzątku, oddzielając liście. Studzimy i odsączamy na durszlaku. Jeżeli to konieczne,to z każdego liścia usuwamy nerw ku nasady. Brzydkie liście odkładamy na bok.

2/ Mięso przepuścić przez maszynkę (możemy użyć gotowego mięsa mielonego), dodać wcześniej ugotowany i ostudzony ryż, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Wymieszać.
3/ Na każdy liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Na spód brytfanny układamy kilka wcześniej odłożonych ''brzydkich'' liści,następnie dość ciasno układamy nasze gołąbki a na wierzch dodajemy kawałki margaryny i kolejnych kilka odłożonych liści, by przykryły gołąbki (co zapobiega przypaleniu wierzchu) podlewamy wodą z kostką rosołową. Piec ok1,5 - 2 godz w temp.180stopni.

Smacznego!:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.