środa, 4 lipca 2012

GRECKA MUSAKA

Standardowe danie kuchni greckiej. Nie może go zabraknąć w żadnej greckiej restauracji. Bardzo sycące. Jak na pierwszy raz wyszło mi nawet całkiem, całkiem, ale na przyszłość na pewno muszę zapamiętać by mięso było ''zwarte'' a nie rzadkie, bo później przy krojeniu wszystko się rozpada.


 SKŁADNIKI
 2 duże bakłażany (można dać cukinię)
1 duża cebula
0,5kg mielonej cielęciny lub wołowiny (ja daję wieprzowinę)
1 puszka pomidorów (lub 4 średniej wielkości świeże)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki czerwonego wina (można zastąpić je rosołem z kostki)
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki cynamonu Kamis
sól
pieprz
pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej Kamis
oliwa do smażenia

SOS BESZAMELOWY Z SEREM

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 i 1/4 szklanki mleka
garść tartego sera żółtego
1 żółtko


1/ Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1cm i delikatnie solimy by puścił soki. Odstawiamy na ok pół godziny, osuszamy ręcznikiem papierowym, rozkładamy je na blasze, smarujemy z obu stron oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy po 5min z każdej strony,aż bakłażany zmiękną,wchłoną oliwę i lekko zbrązowieją. (można również usmażyć je na patelni.)

2/ Cebulę,czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której smażymy najpierw cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mięso, które powinno nabrać brązowego koloru (gdy wytworzy się za dużo tłuszczu, odlać) Dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy, wino lub rosół, cukier, cynamon, sól i pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem ok pół godziny.

3/ Duże naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, wkładamy na dno pierwszą warstwę bakłażana (niektórzy dają gotowane ziemniaki w plastrach)czyli około 1/3całości. Na bakłażanie kładziemy warstwę mięsa z przyprawami i pomidorami czyli ok połowy całej porcji. Następne warstwy to znów bakłażan mięso, bakłażan.
4/ W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, energicznie i dokładnie mieszając. Po chwili zdejmujemy rondelek z ognia i zaczynamy pomalutku dolewać mleko. Znów wstawiamy na ogień, mieszamy i czekamy aż zacznie gęstnieć i bulgotać. Odstawiamy chwilę do wystygnięcia. Dodajemy żółtka i ser, cały czas mieszając, na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
5/ Zalewamy zapiekankę sosem beszamelowym i pieczemy ok 50min w ok 200 stopniach. Musaka powinna być ładnego złotawego koloru. Wierzch posypać natką pietruszki. Ewentualnie jeszcze startym żółtym serem.

 Smacznego!:)

MOJE RADY 

 Musaka należy do dań, które z powodzeniem można przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem,bo będzie smaczniejsze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.