4 kg ogórków
6 płaskich łyżek soli
12 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki chilli
1 główka czosnku
1 kg cukru
1,5 szklanki octu
1/Ogórki umyć, nie obierać i pokroić na koreczki. Posypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie, odsączamy z powstałego soku, posypujemy chilli,przeciśniętym czosnkiem i podgrzanym olejem. Mieszamy.
2/Kg cukru zagotować z octem. Gorącą zalewą zalać ogórki i odstawić na 12 godzin. Ogórki należy przycisnąć by nie wypływały.
3/Po 12 godzinach nasze ogórki będą pokryte sokiem i pięknie się skurczą.
4/Następnie koreczki wkładamy do słoików i zalewamy naszą zimną zalewą. Słoiczki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 5 min. W oryginalnym przepisie było bez pasteryzacji, ale ja nie ryzykuję. Trochę zalewy zostaje i szkoda było mi jej wylać więc zrobiłam jeszcze trzy słoiczki ogórków w plasterki i zalałam pozostałą zalewą. Też wyszły bardzo dobre i nic się nie zmarnowało.
Smacznego!:)
Uwielbiam takie pikle :) Tylko zastanawiam się czy nie będą bardzo słodkie, bo jakoś kilogram cukru to dla mnie strasznie dużo ;)
OdpowiedzUsuńNie są za słodkie są w sam raz, takie ogniste :)
Usuń