wtorek, 3 lipca 2012

CEBULARZE DOMOWE Z MAKIEM

Cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Najlepsze są gorące, z chrupiącą skórką o delikatnym smaku pieczonej cebuli i maku. 

 Na szczęście pochodzę z województwa lubelskiego,więc smak cebularzy jest mi dobrze znany, po prostu wychowałam się na nich :) No ale...najlepsze są te domowe, cieplutkie, pachnące w całym domu z rozpływającym się masełkiem i cieknącym aż po łokciach :) z resztą, kto  zna, ten wie:)) a kto nie zna, to może sobie je zrobić i odpłynąć w tym niepowtarzalnym smaku cebulki :)
SKŁADNIKI
CIASTO
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
1 kg mąki


WIERZCH CEBULOWY
2-3 cebule
2-3 łyżki niebieskiego maku
jajko do smarowania
łyżka oleju


1/Dróżdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką.

2/Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1godz do wyrośnięcia.


3/ Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kostkę, zasypać makiem, szczyptą soli i łyżką oleju. Dokładnie wymieszać,by pióra się oddzieliły. Przykryć i wstawić do lodówki na min godz.



4/Wrośnięte ciasto podzielić na kilka części i pięścią ugnieść placki (wielkość dowolna) Na wysmarowaną tłuszczem blachę układać placki. Na środku każdego placka wyłożyć ''makową cebulę'' a brzegi placów posmarować skłóconym jajkiem. Piec ok 25-30min w temp 180 stopni.

SMACZNEGO! :)



MOJE RADY;
Cebulę z makiem najlepiej przygotować kilka godz wcześniej a nawet dwa dni. Można też ją sparzyć wrzątkiem przed wymieszaniem,ale ja nie parzę, ma dzięki temu bardziej wyrazisty smak i zapach po upieczeniu.

1 komentarz:

  1. Proste i smaczne, wykonałem nieco modyfikując do swojego smaku, Pozdrawiam - Marek

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.