wtorek, 3 lipca 2012

RACUCHY RYŻOWE Z MUSEM MALINOWO-JAGODOWYM


Zaczęło się lato, zaczął się więc sezon na świeże i pyszne owoce :) I jak się szybko zaczęło, tak i szybko się skończy. Zapraszam więc na RACUSZKI z musem malinowo- jagodowym.

  SKŁADNIKI 

1 szklanka ugotowanego ryżu 

2 cukry waniliowe 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka
pół szklanki śmietany
szklanka mąki
olej do smażenia

MUS MALINOWO-JAGODOWY
duża garść malin i jagód leśnych

5 łyżek cukru pudru
250ml schłodzonej śmietanki 30%
listki mięty do dekoracji

1/Jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę mieszamy a następnie dodajemy mąkę i ugotowany wcześniej ryż.

 2/Łyżką nakładamy racuszki na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor.


 3/Maliny, jagody i cukier miksujemy blenderem. Śmietankę ubijamy a następnie łączymy z miksowanymi owocami. Usmażone placuszki polewamy musem oraz dekorujemy listami mięty i świeżymi owocami.

Smacznego! :)


Moje Rady; 
 Do tego przepisu można wykorzystać ryż, który został nam z obiadu. Owoce mogą być również mrożone. Racuszki wyśmienicie smakują z różnego rodzaju konfiturami np śliwkowymi.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.