piątek, 20 lipca 2012

BABECZKI Z CUKINII I PIECZAREK

Od tygodnia gotuję, piekę i smażę wszystko co ma związek z cukinią :)Jeszcze nie mam dość :) Dziś babeczki, a jutro mam zamiar zrobić pieroga, bo wynalazłam jakiś przepis ''przedwojenny'' i zobaczymy co z tego wyjdzie. Obiecuję, że się postaram, ale czasami takie wielkie starania przynoszą odwrotny skutek. Zwłaszcza wtedy, gdy chcemy się pochwalić przed znajomymi. Przynajmniej mnie zdarzają się różnego rodzaju wpadki...ale zawsze wyciągam wnioski z takiej lekcji :)
SKŁADNIKI
1 cukinia średniej wielkości
20 dkg pieczarek
1 cebula
3 marchewki
10 dkg sera żółtego
2 ząbki czosnku
1,5 szklanki bułki tartej
2 jajka
5 łyżek oleju
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
pół łyżeczki tymianku suszonego
pół łyżeczki majeranku suszonego, świeży do dekoracji
sól
pieprz

1/ Cukinię umyć, obrać i wydrążyć ziarnka (jeżeli to konieczne), cebulę i marchewki obrać, pieczarki oczyścić.

2/ Cukinię,marchewkę, cebulę potrzeć na tartce o grubych oczkach, lekko posolić i odstawić na 20 min, żeby puściło soki. Odcisnąć i odlać zgromadzony sok.
3/ Pieczarki zetrzeć na tartce i usmażyć w łyżce oleju do odparowania wody, ostudzić. Ser zetrzeć na tartce.

4/ Cukinię z marchewką i cebulą, pieczarki, ser przełożyć do misy i dodać pozostałe składniki. Chwilę wyrabiać na gładką masę, po czym odstawić na dodatkowe 20 minut. W między czasie nagrzać piekarnik do 160 stopni i nasmarować foremki olejem.
5/ Do natłuszczonych foremek przełożyć masę i piec ok 40-50 min. aż się zarumienią. Po ostudzeniu, wyciągać z foremek i podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Smacznego!:)

3 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają, wgryzł bym zęby w taką na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tomku i super smakują. Krótko mówiąc ''niebo w gębie'' :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przejrzałam cały blog! spisałam mnóstwo przepisów a dziś będę testować babeczki z cukinii :)
    Dziekuje za przepisy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.