Nie tak dawno zamieszczałam przepisy Świąteczne, mimo iż temat Świąt był bardzo odległy (ale musiałam). Teraz dodając przepis na te orzechy, uświadamiam sobie iż do Świąt jest coraz bliżej, a za parę tygodni dodawanie Świątecznych przepisów będzie całkiem normalne. ohh.. jak ten czas leci...chyba zdecydowanie za szybko.
Na ten sposób można wykorzystać również orzechy laskowe, nerkowce i ziemne. Cynamon nadaje im ''Magi Świąt'', ale jeżeli ktoś nie lubi, może pominąć go w ogóle. Ale zapewniam, że kto je spróbuje , będzie chciał więcej..:)
SKŁADNIKI
2 szklanki orzechów włoskich łuskanych
1/3 szklanki mleka 3,2 % (lub wody)
1 szklanka cukru
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka miodu (można pominąć)
1/3 szklanki mleka 3,2 % (lub wody)
1 szklanka cukru
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka miodu (można pominąć)
1/ Na patelnie wlać mleko, dodać cukier i cynamon. Rozpuścić.
2/ Wsypać orzechy i prażyć na wolnym ogniu stale mieszając.3/ Chwilę prażyć aż cukier się skrystalizuje. Ostudzić i gotowe do spożycia.
Piękne zdjęcia i przepisy, pozdrawiam i zapraszam do mnie www.gotowanie.ewolbrom.pl
OdpowiedzUsuńJakby mi jeszcze ktoś nałuskał orzechów... ;D:D
OdpowiedzUsuńJa miałam 3 reklamówki (darowizna) i siedziałam trochę nad tym, a po wyłuskaniu zrobiło się ich bardzo mało,ale do ciast będzie :)
UsuńWłaśnie delektuję się tym smakołykiem, PYCHOTA!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis i pozdrawiam, Beata
Cieszę sie ,że orzeszki smakują :) pozdrawiam.
UsuńWitam,czy takie karmelizowane orzechy mozna dać do słoika i przed Świętami otworzyć ??,oczywiście słoik zagotowaC.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie próbowałam, ale wydaje mi się ,że nie :(
Usuńto proszę o porade bo mam troszkę łuskanych a chciałbym je przechować do Świąt.Pozdrawiam Jarek
UsuńMożna je po prostu po zrobieniu w karmelu przechowywać w torebce papierowej lub jakimś pojemniku, na sucho - bez gotowania :) Ja swoje przechowywałam w puszcze ozdobnej na ciasteczka i w każdej chwili można było z łatwością do nich sięgnąć.
Usuń