piątek, 3 czerwca 2016

KLUSKI KŁADZIONE Z BOCZKIEM I SEREM

Kluski kładzione, mniam..czyli takie które nakłada się łyżką i wrzuca na wrzącą wodę. Można je podawać z przeróżnymi sosami, mięsiwami, a nawet z zupami. Dzieci je pokochają i nie będą grymasiły przy jedzeniu :) Kluchy robi się błyskawicznie, są na naturalnych składnikach zatem wiemy co jemy. Polecam jako dodatek do obiadu, jako samodzielny obiad. Tani i przepyszny obiad. 



SKAŁDNIKI
dla 2-3 osób

2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki zimnej wody
szczypta soli

Dodatkowo:
boczek
twaróg
szczypiorek

1/ W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i kilkoma kroplami oleju. Do miski wbić jajka i roztrzepać trzepaczką lub rózgą, dodać wodę i ciągle mieszając dodać pierwszą szklankę mąki. Dokładnie wymieszać, wziąć łyżkę i wyrabiać łyżką dodać drugą szklankę mąki. Dokładnie wymieszać aż pojawią się bąble.


2/ Gotowe ciasto nabierać na czubek łyżki i wrzucać do wrzątku, zanurzając łyżkę (masa wtedy szybciej spadnie). Tak postąpić z całym ciastem. Gdy kluski wypłyną na wierzch, gotować ok 1-2 minuty. 


3/ Ugotowane kluchy wyłowić łyżką cedzakową na durszlak by ociekły z wody. Boczek pokroić w kosteczkę, usmażyć na patelni, do boczku dodać odcedzone kluchy i razem z boczkiem chwile smażyć na rumiano lub zapiec w piekarniku. Podawać z białym serem i szczypiorkiem. 


mniaaaammmmm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.