wtorek, 10 listopada 2015

ZUPA POROWO-ZIEMNIACZANA NA MLEKU Z BOCZKIEM

Pyszna, rozgrzewająca zupa z porów i ziemniaków w postaci kremu.


SKŁADNIKI
dla 4 osób:
2 pory (białe części)
4 średnie ziemniaki
3 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
sól do smaku
przyprawy: gałka muszkatołowa mielona, pieprz, imbir mielony,suszone liście kolendry
kilka plasterków boczku
3 łyżki masła  

1/ Pory umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Zeszklić na maśle. Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę, dodać do porów. Całość zalać mlekiem i wodą, doprawić solą, przyprawami, gotować do miękkości. Zupę zmiksować na krem, doprawić solą i pieprzem, podawać z podsmażonym boczkiem.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.