środa, 5 sierpnia 2015

SERNIK Z MUSEM WIŚNIOWYM

Do przygotowania tego sernika możemy użyć wiśni mrożonych jak i świeżych. Sernik pieczony w kąpieli wodnej, dlatego ma takie równe boki. 


SKŁADNIKI
tortownica 24 cm
Spód:
150 g mąki tortowej
100 g margaryny
50 g cukru pudru
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

 

Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
150 g cukru
6 jajek
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu śmietankowego (proszek)
1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

 

Mus z wiśni:
szklanka wiśni bez pestek
5-6 łyżek cukru

 

Dodatkowo:
polewa gorzka
wiśnie do dekoracji 


1/ Wiśnie z cukrem zagotować, gotować ok pół godziny, wystudzić i zmiksować na papkę. Składniki na spód wymieszać i zagnieść ciasto. Gdy będzie się mocno kleiło do rąk, dodać troszkę mąki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a z zewnątrz owinąć folią aluminiową. Dno i trochę boki tortownicy wylepić ciastem.


2/ Jajka ubić z cukrem na puch,dodać stopniowo ser, sok z cytryny i śmietanę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy, wymieszać. Gotową masę wylać na kakaowy spód. Mus wiśniowy ułożyć kleksami na masie serowej i patyczkiem trochę rozciągnąć. Tortownicę wstawić do większego naczynia lub blaszki (u mnie forma od prodiża- bez rączek) do formy nalać trochę wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec w kąpieli wodnej ok 1-1,5 godziny. W połowie pieczenia przykryć górę pergaminem by się nie przypaliła.


3/ Upieczony sernik porządnie wystudzić a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować polewą i wiśniami. 

 Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda i na pewno jest pyszny :).

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bajecznie! zapraszam na ''wiśniową delicję'';pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/07/wisniowa-delicja.html

    OdpowiedzUsuń
  3. alez on się prezentuje! powalający pod każdym wzgldem ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.