środa, 3 czerwca 2015

DUSZONY JARMUŻ Z CEBULĄ I PAPRYKĄ DO OBIADU

Jarmuż ma bardzo dużo witam między innymi A,C, kwas foliowy i wapń. Jako dodatek do obiadu u mnie sprawdza się znakomicie.


 SKŁADNIKI
dla 3 osób:
200 gram pokrojonych liści jarmużu
pół czerwonej papryki
1 cebula
ząbek czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa mielona
szczypta chilli w proszku
olej do smażenia


1/ Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na głęboką patelnie i na odrobinie oleju zeszklić. Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do cebuli, chwilę smażyć ok 2-3 min.


 2/ Do cebuli i papryki dodać liście jarmużu, czosnek przeciśnięty przez praskę, polać ok 3 łyżki wody i dusić pod przykryciem ok 10 min. Doprawić solą pieprzem, gałką i chilli i dusić jeszcze ok 10-15 min, co jakiś czas mieszając. Liście miękną dość szybko, natomiast nerwy i łodyżki potrzebują trochę czasu, więc ja dusiłam tyle ile napisałam aby wszystko było miękkie i przeszło aromatem.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.