czwartek, 28 maja 2015

CUKINIA ZAPIEKANA Z KASZANKĄ, TYMIANKIEM I KAPARAMI

Uwielbiam to połączenie, kapary nadają akcentu całej potrawie i nie jest mdła.


 dla 2-3 osób:
2-3 małe cukinie
300 g kaszanki z kaszą jęczmienną
1 cebula
pęczek tymianku
2-3 łyżki kaparów
zioła włoskie w młynku
sól
pieprz
olej do smażenia

1/ Cebulę pokroić w drobną kostkę, chwilę smażyć na odrobinie oleju, dodać kaszankę pokrojona w plastry (bez osłonek)wydrążone środki, pokrojone w kostkę i pół pęczku tymianku. Smażyć do uzyskania jednolitej masy. 


2/ Cukinie umyć, osuszyć i przekroić na pół. Łyżeczką wydrążyć środki, których nie wyrzucamy. Posypać solą i ziołami,odstawić na 15 min, żeby puściły soki. 


3/ Z każdej połówki zlać sok i napełniać farszem kaszankowym. Na wierzchu ułożyć kapary lekko dociskając w farsz, oraz gałązki tymianku. Skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 20 min aż cukinia będzie miękka a kaszanka zapieczona. 

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.