Uwielbiam to połączenie, kapary nadają akcentu całej potrawie i nie jest mdła.
dla 2-3 osób:
2-3 małe cukinie
300 g kaszanki z kaszą jęczmienną
1 cebula
pęczek tymianku
2-3 łyżki kaparów
zioła włoskie w młynku
sól
pieprz
olej do smażenia
2-3 małe cukinie
300 g kaszanki z kaszą jęczmienną
1 cebula
pęczek tymianku
2-3 łyżki kaparów
zioła włoskie w młynku
sól
pieprz
olej do smażenia
1/ Cebulę pokroić w drobną kostkę, chwilę smażyć na odrobinie oleju, dodać
kaszankę pokrojona w plastry (bez osłonek)wydrążone środki, pokrojone w
kostkę i pół pęczku tymianku. Smażyć do uzyskania jednolitej masy.
2/ Cukinie umyć, osuszyć i przekroić na pół. Łyżeczką wydrążyć środki,
których nie wyrzucamy. Posypać solą i ziołami,odstawić na 15 min, żeby
puściły soki.
3/ Z każdej połówki zlać sok i napełniać farszem kaszankowym. Na wierzchu
ułożyć kapary lekko dociskając w farsz, oraz gałązki tymianku. Skropić
olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 20 min
aż cukinia będzie miękka a kaszanka zapieczona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.