środa, 15 kwietnia 2015

SERNIK CYTRYNOWY Z ŻURAWINĄ

Lekki i puszysty jak chmurka. Bardzo wilgotny i bardzo pyszny. W końcu zaczęły wychodzić mi serniki :)


1 kg sera twarogowego 3 krotnie mielonego (ja użyłam z wiaderka)
5 jajek
1 szklanka cukru
125 g margaryny
1 budyń cytrynowy (proszek)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
aromat cytrynowy (kilka kropelek)
150-200 g suszonej żurawiny

150-200 g kakaowych herbatników
4-5 łyżek stopionego masła lub margaryny

Dodatkowo:
cukier puder
buła tarta


1/ Herbatniki pokruszyć na pył, dodać wystudzoną margarynę i wymieszać. Dno tortownicy 26cm, wyścielić papierem do pieczenia i wylepić herbatnikami, uklepać. Boki tortownicy nasmarować margaryną i obsypać bułką tartą.

2/ Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodawać wystudzoną margarynę, ser, budyń, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i aromat. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Na koniec do masy serowej dodać żurawinę i pianę, dokładnie ale delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (bez termoobiegu) a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 stopni. Piec ok godziny na złoty kolor. 

3/ Po upieczeniu, sernik przetrzymać w uchylonym piekarniku, gdy przestygnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Następnie włożyć do lodówki na kila godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.