Lekki i puszysty jak chmurka. Bardzo wilgotny i bardzo pyszny. W końcu zaczęły wychodzić mi serniki :)
1 kg sera twarogowego 3 krotnie mielonego (ja użyłam z wiaderka)
5 jajek
1 szklanka cukru
125 g margaryny
1 budyń cytrynowy (proszek)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
aromat cytrynowy (kilka kropelek)
150-200 g suszonej żurawiny
150-200 g kakaowych herbatników
4-5 łyżek stopionego masła lub margaryny
Dodatkowo:
cukier puder
buła tarta
5 jajek
1 szklanka cukru
125 g margaryny
1 budyń cytrynowy (proszek)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
aromat cytrynowy (kilka kropelek)
150-200 g suszonej żurawiny
150-200 g kakaowych herbatników
4-5 łyżek stopionego masła lub margaryny
Dodatkowo:
cukier puder
buła tarta
1/ Herbatniki pokruszyć na pył, dodać wystudzoną margarynę i wymieszać. Dno
tortownicy 26cm, wyścielić papierem do pieczenia i wylepić
herbatnikami, uklepać. Boki tortownicy nasmarować margaryną i obsypać
bułką tartą.
2/ Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na
puch, stopniowo dodawać wystudzoną margarynę, ser, budyń, mąkę
ziemniaczaną, sok z cytryny i aromat. Białka ubić na sztywno ze szczypta
soli. Na koniec do masy serowej dodać żurawinę i pianę, dokładnie ale
delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika
do 200 stopni (bez termoobiegu) a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę
na 160 stopni. Piec ok godziny na złoty kolor.
3/ Po upieczeniu, sernik przetrzymać w uchylonym piekarniku, gdy
przestygnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Następnie włożyć
do lodówki na kila godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Poproszę o duży kawałek!
OdpowiedzUsuń