wtorek, 7 kwietnia 2015

DOMOWY PASZTET WIEPRZOWO DROBIOWY

Pieczony domowy pasztet jest najlepszy, najsmaczniejszy i wiem co jem. Jego upieczenie nie jest wcale takie trudne i skomplikowane jak mi się wydawało :)


SKŁADNIKI
1 kg wieprzowiny (łopatka, karkówka, gulaszowe)
2 udka z kurczaka
300 gram wątróbki wieprzowej
400 gram słoniny lub tłustego boczku
9 jajek
2-3 cebule
1 bułka czerstwa
włoszczyzna (bez kapusty)
sól
pieprz ziołowy i czarny
ok 1 łyżki gałki muszkatołowej mielonej
olej do smażenia
ulubione zioła np; majeranek, tymianek, zioła prowansalskie
liść laurowy
ziele angielskie
bułka tarta do formy 

1/ Mięso wieprzowe pokroić na kawałki o podobnej wielkości (żeby się równo gotowały) włożyć do garnka i zalać wodą, dodać pokrojoną w grube pasy słoninę, udka i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć szumowiny, dodać obraną włoszczyznę), ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Gotować ok 1-1,5 godziny na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.

2/ Na ok 30 min pod koniec gotowania dodać wątróbkę. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru i wystudzić (żeby nie tępiło noży maszynki) zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą. Dodać jajka, przyprawy, zioła, namoczoną i odciśniętą bułkę. Porządnie wymieszać. Keksówkę nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Nałożyć masę i dobrze uklepać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok godzinę. Porządnie wystudzić.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.