Pieczony domowy pasztet jest najlepszy, najsmaczniejszy i wiem co jem. Jego upieczenie nie jest wcale takie trudne i skomplikowane jak mi się wydawało :)
SKŁADNIKI
1 kg wieprzowiny (łopatka, karkówka, gulaszowe)
2 udka z kurczaka
300 gram wątróbki wieprzowej
400 gram słoniny lub tłustego boczku
9 jajek
2-3 cebule
1 bułka czerstwa
włoszczyzna (bez kapusty)
sól
pieprz ziołowy i czarny
ok 1 łyżki gałki muszkatołowej mielonej
olej do smażenia
ulubione zioła np; majeranek, tymianek, zioła prowansalskie
liść laurowy
ziele angielskie
bułka tarta do formy
2 udka z kurczaka
300 gram wątróbki wieprzowej
400 gram słoniny lub tłustego boczku
9 jajek
2-3 cebule
1 bułka czerstwa
włoszczyzna (bez kapusty)
sól
pieprz ziołowy i czarny
ok 1 łyżki gałki muszkatołowej mielonej
olej do smażenia
ulubione zioła np; majeranek, tymianek, zioła prowansalskie
liść laurowy
ziele angielskie
bułka tarta do formy
1/ Mięso wieprzowe pokroić na kawałki o podobnej wielkości (żeby się równo
gotowały) włożyć do garnka i zalać wodą, dodać pokrojoną w grube pasy
słoninę, udka i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć szumowiny, dodać
obraną włoszczyznę), ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.
Gotować ok 1-1,5 godziny na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
2/ Na ok 30 min pod koniec gotowania dodać wątróbkę. Cebule obrać i pokroić
w grubą kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju. Ugotowane mięso wyjąć z
wywaru i wystudzić (żeby nie tępiło noży maszynki) zmielić w maszynce do
mięsa razem z cebulą. Dodać jajka, przyprawy, zioła, namoczoną i
odciśniętą bułkę. Porządnie wymieszać. Keksówkę nasmarować tłuszczem i
obsypać bułką tartą. Nałożyć masę i dobrze uklepać. Wstawić do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok godzinę. Porządnie
wystudzić.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuń