piątek, 13 lutego 2015

WĄTRÓBKA DROBIOWA PO INDYJSKU

Inna niż do tej pory robiłam i chyba najlepsza jaką zrobiłam i jaką jadłam w życiu wątróbkę. Treściwa, aromatyczna, pachnąca ciepłym krajem. Polecam, zwłaszcza tym, co muszą spożywać wątróbkę ze względu na uzupełnienie żelaza a mają dość tradycyjnej :)



SKŁADNIKI
dla 4 osób:
1 kg wątróbki drobiowej
1 duża cebula
1 por (biała część)
1 czerwona mała papryka
puszka pomidorów krojonych
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 strączki chili
2 żabki czosnku
3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
pół łyżeczki curry indyjskiego
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
szczypta mielonego imbiru
pół łyżeczki garam masala
łyżeczka suszonej kolendry
sól
pieprz

dodatkowo:
olej do smażenia
mąka do oprószenia wątróbki
siekana natka do posypania lub listki kolendry 

1/ Wątróbkę oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju (nie solić!) wątróbkę soli się po usmażeniu. Cebulę i pora pokroić w pióra, na osobnej patelni poddusić, dodać paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i chwilę smażyć. Doprawić solą i pieprzem.

2/ Do niewielkiego garnuszka wlać pomidory z puszki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy, zagotować. Do pomidorów dodać cienko posiekaną lub pokrojoną w plasterki chili, podduszoną cebulę z porem i wątróbkę. Chwilkę dusić na małym ogniu (ok 5 min) doprawić przyprawami. Na koniec dodać kukurydzę i koncentrat do smaku (w zależności czy chcemy kwaśniejsze czy nie). Podawać z ryżem, kuskusem, pieczywem.



1 komentarz:

  1. Bardzo lubię wątróbkę, w takim wydaniu nie spotkałam, ale wg mnie wygląda bardzo, bardzo pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.