Bajaderka to najlepszy sposób na wykorzystanie zbędnego kruchego ciasta lub takiego które nam nie wyjdzie. Ważne jest, by ciasto było bez masy. Jest to również doskonały sposób na zużycie czerstwych ciast z imprez, świąt. Ja tym razem wykorzystałam przyprawę do piernika od Kamis i w ten sposób powstały mi pyszne piernikowe bajaderki.Takie cuda można również stworzyć z gotowych pierników lub piernika ze świąt.
SKŁADNIKI
500g pokruszonego kruchego ciasta (ewentualnie herbatników)
3 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki cukru pudru ( pominąć przy słodkim kruchym cieście)
2 łyżki przyprawy do piernika u mnie Kamis
3 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki cukru pudru ( pominąć przy słodkim kruchym cieście)
2 łyżki przyprawy do piernika u mnie Kamis
przyprawa do kawy i deserów - młynek Kamis (szczypta)
180g margaryny
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki mielonych orzechów włoskich
kilka suszonych śliwek (drobno pokrojonych)
wiórka kokosowe i mielone orzechy do obtoczenia
180g margaryny
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki mielonych orzechów włoskich
kilka suszonych śliwek (drobno pokrojonych)
wiórka kokosowe i mielone orzechy do obtoczenia
1/ Kruche ciasto pokruszyć bardzo drobno za pomocą wałka. Dodać miękką
margarynę i resztę składników. Zagnieść ciasto (gdy będzie mocno rzadkie
można dodać jeszcze mielonych orzechów lub małe opakowanie pokruszonych
herbatników). Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na
ok 1 godzinę. Schłodzone ciasto rwać na dowolną wielkość i dłońmi
formować kulki, obtoczyć je w wiórkach kokosowych i mielonych orzechach.
Gotowe bajaderki przechowywać w lodówce.
domowe trufelki bardzo, ale to bardzo lubię!
OdpowiedzUsuń