niedziela, 6 kwietnia 2014

BABKA Z KISIELI WIŚNIOWYCH

Robiłam już podobną tylko z kisieli żurawinowych a tym razem z wiśniowych. Ta jednak lepiej mi smakuje. Można do środka dać drylowane wiśnie, najlepsze są świeże, bo wtedy ciasto ma cudowny aromat. Już niedługo będzie sezon wiśniowy i trzeba będzie go wykorzystać na maxa. No ale do tego czasu jeszcze daleko. 
Babkę bardzo szybko i bardzo łatwo się robi. Pierwszy raz zapomniałam nasmarować tłuszczem formę, ale jak widać babka się udała i ładnie ''wyskoczyła'' :)



SKŁADNIKI
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna (250g)
1 szklanka kisieli o smaku wiśniowym bez cukru (ok 4-5 torebek 38g każda)
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy

cukier puder do posypania

1/ Margarynę rozpuścić, wystudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a następnie stopniowo dodawać kisiel na przemian z margaryną. Całość dokładnie wymieszać. 

2/ Przelać do foremki wcześniej nasmarowanej tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec 30-40 min do suchego patyczka. Wystudzoną posypać cukrem pudrem.

Polecam na zbliżające się Święta :)








3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) i świetnie smakowała, bo już nie ma :P

      Usuń
  2. Cudny ma kolor :) Od dawna mi się taka marzy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.