Robiłam już podobną tylko z kisieli żurawinowych a tym razem z wiśniowych. Ta jednak lepiej mi smakuje. Można do środka dać drylowane wiśnie, najlepsze są świeże, bo wtedy ciasto ma cudowny aromat. Już niedługo będzie sezon wiśniowy i trzeba będzie go wykorzystać na maxa. No ale do tego czasu jeszcze daleko.
Babkę bardzo szybko i bardzo łatwo się robi. Pierwszy raz zapomniałam nasmarować tłuszczem formę, ale jak widać babka się udała i ładnie ''wyskoczyła'' :)
SKŁADNIKI
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna (250g)
1 szklanka kisieli o smaku wiśniowym bez cukru (ok 4-5 torebek 38g każda)
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna (250g)
1 szklanka kisieli o smaku wiśniowym bez cukru (ok 4-5 torebek 38g każda)
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania
1/ Margarynę rozpuścić, wystudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym,
pod koniec ubijania dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a
następnie stopniowo dodawać kisiel na przemian z margaryną. Całość
dokładnie wymieszać.
2/ Przelać do foremki wcześniej nasmarowanej
tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec 30-40
min do suchego patyczka. Wystudzoną posypać cukrem pudrem.
Polecam na zbliżające się Święta :)
Świetnie wybląda taka babka:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i świetnie smakowała, bo już nie ma :P
UsuńCudny ma kolor :) Od dawna mi się taka marzy :)
OdpowiedzUsuń