poniedziałek, 17 marca 2014

DUSZONE ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM

eh.. pogoda się zepsuła, raz jest wiosna raz zima, dziś akurat to drugie. A skoro zima, to i jeść się chce :) 
Tak więc dziś polecam żeberka duszone we własnym sosie, z cebulką, pieprzem młotkowanym z kolendrą - rewelacja. Mięsko mięciutkie, rozpływa się w ustach, ładnie odchodzi od kostek. Można podawać je na wiele sposobów - z pieczywem, ziemniakami, pieczonymi ziemniakami, kaszami i mixem surówek. Najbardziej polecam z czerwonej kapusty lub chrzanu.


 SKŁADNIKI
0,8-1 kg żeberek wieprzowych
2 duże cebule
3-4 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
kilka kulek pieprzu kolorowego
odrobina pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis
sól
pieprz mielony
szczypta suszonego rozmarynu
przyprawa do żeberek lub mięsa wieprzowego
szczypta chilli w proszku
olej do smażenia
2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu

1/ Żeberka pociąć na paski co 1-2 kości, opłukać i osuszyć. Natrzeć przyprawami, dodać listki, ziele i pieprz w kulkach i odstawić na ok 1-2 godziny. Na niewielkiej ilości oleju mięso obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem na którym się smażyły, zalać wodą tyle by zakrywała żeberka i gotować pod przykryciem. 
2/ Cebulę obrać, pokroić w pióra, dodać do żeberek. Całość dusić ok 1-1,5 godziny pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie już całkowicie miękkie, zaprawić mąką energicznie mieszając by nie było grudek. Podawać z pieczywem, ziemniakami lub dowolnym rodzajem kaszy.


a oto mój rozmaryn i jego potomstwo :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.