eh.. pogoda się zepsuła, raz jest wiosna raz zima, dziś akurat to drugie. A skoro zima, to i jeść się chce :)
Tak
więc dziś polecam żeberka duszone we własnym sosie, z cebulką, pieprzem
młotkowanym z kolendrą - rewelacja. Mięsko mięciutkie, rozpływa się w
ustach, ładnie odchodzi od kostek. Można podawać je na wiele sposobów - z
pieczywem, ziemniakami, pieczonymi ziemniakami, kaszami i mixem
surówek. Najbardziej polecam z czerwonej kapusty lub chrzanu.
SKŁADNIKI
0,8-1 kg żeberek wieprzowych
2 duże cebule
3-4 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
kilka kulek pieprzu kolorowego
2 duże cebule
3-4 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
kilka kulek pieprzu kolorowego
odrobina pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis
sól
pieprz mielony
szczypta suszonego rozmarynu
przyprawa do żeberek lub mięsa wieprzowego
szczypta chilli w proszku
olej do smażenia
2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
sól
pieprz mielony
szczypta suszonego rozmarynu
przyprawa do żeberek lub mięsa wieprzowego
szczypta chilli w proszku
olej do smażenia
2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
1/ Żeberka pociąć na paski co 1-2 kości, opłukać i osuszyć. Natrzeć
przyprawami, dodać listki, ziele i pieprz w kulkach i odstawić na ok 1-2
godziny. Na niewielkiej ilości oleju mięso obsmażyć z każdej strony.
Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem na którym się smażyły, zalać wodą
tyle by zakrywała żeberka i gotować pod przykryciem.
2/ Cebulę obrać, pokroić w pióra, dodać do żeberek. Całość dusić ok 1-1,5
godziny pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie
już całkowicie miękkie, zaprawić mąką energicznie mieszając by nie było
grudek. Podawać z pieczywem, ziemniakami lub dowolnym rodzajem kaszy.a oto mój rozmaryn i jego potomstwo :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.