poniedziałek, 17 lutego 2014

SŁODKA BUŁKA DROŻDŻOWA wg przepisu Benki :)

Oryginalny przepis znajduje się tu-klik a ja sobie go pożyczyłam, ale zrobiłam to na zawsze, bo przepis REWELACJA! Tonie tylko moje zdanie ale wielu osób które skorzystały z przepisu. Bułki wychodzą dwie, wielkie, aż nie wierzyłam na początku, że takiej ilości ciasta (wydawało mi się mało) ma wyjść aż dwie sztuki :) Wyszły, łatwo się robi, długo zachowują świeżość a przede wszystkim są pyszne. Przepis lekko zmieniłam, a kruszonkę zrobiłam po swojemu.
SKŁADNIKI
6 szklanek mąki pszennej
4 jajka
5 dag świeżych drożdży 
pół szklanki cukru
szczypta soli
pół szklanki oleju
pół litra letniego mleka
opakowanie cukru waniliowego

jajko do posmarowania bułek

KRUSZONKA
50 g margaryny
2 łyżki cukru
3-4 łyżki mąki (najlepiej rozcierać w palcach i sobie dozować, kruszonka ma mieć formę piasku)

1/ Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, dodać pół szklanki mleka i dobrze rozmieszać, żeby drożdże się rozpuściły. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie tym miejsce jest zawsze okap kuchenny)  :)

2/ Do większej miski wsypać mąkę, sól, pozostały cukier i jajka roztrzepane z cukrem waniliowym. Następnie wlać wyrośnięty rozczyn, mleko (nie może być gorące, bo zabiję drożdże i ciasto nie wyrośnie!) i olej. Wyrobić ciasto stale mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) chwilę mieszać aż ciasto zacznie lekko ''odchodzić'' od miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. 

3/ Czynność jeszcze raz powtórzyć, czyli zamieszać ciasto, przykryć i ponownie odstawić na kolejne pół godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówek 35X10cm (nasmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia) Przykryć i po raz kolejny ostawić na pół godziny. Wyrośnięte bułki smarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok 35-45 min w temp. 180 stopni do ''suchego patyczka''. Bułki muszą być dobrze wystudzone by dały się ładnie kroić. 


Smacznego! :)


7 komentarzy:

  1. Jestem w trakcie ... próbuje przepis .. jestem pelna nadziei ze wszystko pójdzie zgodnie z planem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis dzisiaj wyprobowalam......ciasto jest rewelacyjne , wilgotne ,pieknie pachnie i smakuje .Do takiej kromki posmarowanej maselkiem lub dzemikiem idealne jest gorace mleko.Gdy zamykam oczy przypomina mi sie moja Babcia .
    Dziekuje za przepis i wspomnienia z dziecinstwa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam nie raz i nie dwa, zawsze wychodzi. Serdecznie polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekę z tego przepisu od dawna i za każdym razem wychodzą piękne i przepyszne bułki. Najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można taki chlebek zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie mroziłam ale myślę że nic nie powinno się złego stać p rozmrożeniu.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.