Jak ktoś nie ma pomysłu na jutrzejszy obiad, to polecam takie pieczone udka. Szybko i bezboleśnie. Mięsko w środku soczyste a skórka chrupiąca :) Do wykonania tego dania szczególnie polecam przyprawę - Ognista mieszanka przypraw od Kamis, ponieważ są tam różne ''diabelskie'' smaki, które za pomocą wygodnego młynka możemy szybko przenieść na nasz obiad :)
SKŁADNIKI
5 udek z kurczaka
przyprawa do kurczaka Kamis
ognista mieszanka przypraw młynek Kamis
pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
curry indyjskie Kamis
sól
pieprz
słodka papryka w proszku Kamis
3-4 ząbki czosnku
ok 4 łyżki oleju/oliwy
1/ Udka umyć, osuszyć i podzielić na dwie części. Porządnie natrzeć wszystkimi przyprawami, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa, całość dobrze wymieszać, skropić olejem lub oliwą i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
2/ Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub rękawa foliowego) i piec ok 50-60 min w temp. 190 stopni.Podawać z ryżem pieczonymi ziemniakami lub ziemniakami z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.