czwartek, 6 lutego 2014

RAZOWA TARTA ZE SZPINAKIEM I WĘDZONĄ MAKRELĄ

U mnie dziś znów ''zdrowy dzień'' a tym razem z razową tartą. Nawet fajna wyszła, ciasto bardzo kruche i delikatne a farsz - taki jak kocham czyli ryba, szpinak i sos śmietanowy. Całość doprawiona przyprawami Kamis - gałka muszkatołowa, pieprz kolorowy w młynku, sól morska ziołowa w młynku. Do ciasta można dodać szczyptę ziół prowansalskich i jeszcze bardziej podkreślić smaki. Mmmm...pycha! :) Polecam.
SKŁADNIKI
ciasto;
200g mąki pszennej razowej
1 żółtko
czubata łyżka śmietany 12 %
110 g schłodzonej margaryny
1 łyżka czystego smalcu
sól morska ziołowa w młynku Kamis

sos:
1 szklanka śmietany 12 %
2 jajka
1 torebka sosu do szpinaku Knorr
sól morska ziołowa w młynku Kamis
porządna szczypta gałki muszkatołowej Kamis
pieprz kolorowy w młynku Kamis


150g świeżego szpinaku
1 czubata łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 makrela wędzona (ok 170g)

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulkę i schłodzić w lodówce ok 40 min. W międzyczasie na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w drobniutką kostkę a następnie dodać opłukane liście szpinaku, pieprz, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć do zwinięcia się liści. 
2/ Makrelę oczyścić z ości. Śmietanę wymieszać z sosem do szpinaku, dodać pieprz, sól i gałkę muszkatołową oraz roztrzepane jajka.
3/ Schłodzone ciasto wylepić w formę, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200stopni i podpiec ok 10-15 min. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć 3/4 szpinaku i ryby, zalać sosem śmietanowym a na wierzch rozłożyć pozostały szpinak oraz rybę. Piec jeszcze ok 10-15 min do ścięcia się sosu.


Gotowe! Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.