niedziela, 26 stycznia 2014

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Z racji tej, ze jest niedziela wypadałoby zjeść coś słodkiego (w sumie u mnie i na tygodniu dużo słodkiego jada się) :) Jeżeli macie domowe jabłka prażone lub macie zalegające jabłka w piwnicy, które wypadałoby szybko zużyć, to ten przepis będzie idealny do ich wykorzystania. Ja tak właśnie zrobiłam. Jesienią zebrałam swoich jabłek trochę ,ale nie wszystkie się zjadły, więc te brzydale które zostały, obrałam, starłam na tartce i rozprażyłam na papkę. Do moich nie dawałam cukru, bo były słodkie, wymieszałam tylko z cynamonem. Ale jeżeli macie kwaśne gatunki jabłek, bo można je posłodzić. A ''wygodnym'' polecam kupić słoiczek w sklepie :)
SKŁADNIKI
70 dkg mąki
1 kostka roztopionej margaryny (250 g)
5 dkg drożdży
0,5 szklanki mleka ciepłego
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki śmietany
3 łyżki cukru
cukier waniliowy

słoik prażonych jabłek
cynamon mielony

lukier lub cukier puder do posypania

1/ Drożdże rozpuścić w mleku, 2 łyżkach cukru i 2-3 łyżkach mąki. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, cukier waniliowy, 1 łyżkę cukru i śmietanę roztrzepać na jednolitą masę. Do misy wsypać mąkę, masę jajeczna, podrośnięte drożdże i roztopioną margarynę. Wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

2/ Jabłka wymieszać z dowolną ilością cynamonu. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść,przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować i wyciąć 8 trójkątów. Na każdy trójkąt łyżeczką nałożyć trochę jabłek. Zwijać rogaliki - od najszerszej części do czubka i lekko wygiąć w łuk.
3/ Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na ok 10-15 min do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 -20 min w temperaturze ok 180 stopni. Gotowe i wystudzone posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub udekorować lukrem.




3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.