niedziela, 1 września 2013

ZAPIEKANA PAPRYKA FASZEROWANA RYŻEM I MIĘSEM

SKŁADNIKI
5 szt papryki (średniej)
500 g mięsa mielonego
150 g ryżu (1,5 torebki)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku
1 duża cebula
sól
pieprz
3 łyżki sera startego żółtego
kilka czarnych oliwek
olej do smażenia


1/ Paprykę umyć, osuszyć i odciąć górną część tworząc czapki. Wydrążyć środki z pestek. Naczynie do zapiekania posmarować olejem i ułożyć papryki. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
2/ Na odrobinie oleju (może być oliwa z oliwek) podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, a następnie dodać mięso, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i zioła. Do usmażonego mięsa na sam koniec dodać pokrojone w plastry oliwki i koncentrat. Całość wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem.

3/Gotowy farsz wkładać do papryk, wierzch posypując serem. Przykryć czapkami. Układać w natłuszczonym naczyniu i piec ok 30 min w temperaturze ok 200 stopni.
Smacznego!:)




1 komentarz:

  1. Myślę że będzie pyszne.Muszę to przygotować na jakąś imprezkę.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.