SKŁADNIKI
5 szt papryki (średniej)
500 g mięsa mielonego
150 g ryżu (1,5 torebki)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku
1 duża cebula
sól
pieprz
3 łyżki sera startego żółtego
kilka czarnych oliwek
olej do smażenia
1/ Paprykę umyć, osuszyć i odciąć górną część tworząc czapki. Wydrążyć
środki z pestek. Naczynie do zapiekania posmarować olejem i ułożyć
papryki. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
2/ Na odrobinie oleju (może być oliwa z oliwek) podsmażyć cebulę pokrojoną w
kosteczkę, a następnie dodać mięso, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i
zioła. Do usmażonego mięsa na sam koniec dodać pokrojone w plastry
oliwki i koncentrat. Całość wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem.
3/Gotowy farsz wkładać do papryk, wierzch posypując serem. Przykryć
czapkami. Układać w natłuszczonym naczyniu i piec ok 30 min w
temperaturze ok 200 stopni.
Smacznego!:)
Myślę że będzie pyszne.Muszę to przygotować na jakąś imprezkę.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń