piątek, 27 września 2013

PIEPRZNE KOPYTKA Z DUSZONYMI MAŚLAKAMI

Domowe kopytka są najlepsze i każdy ma swój własny przepis na nie. Ja polecam również swój. Lekko pikantne o zapachu świeżo mielonego pieprzu, podane z duszonymi maślakami.
SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków ugotowanych (najlepiej dzień wcześniej)
1jajko
200 g mąki + do podsypywania
duża szczypta soli
pół łyżeczki mieszanki pieprzu (ziołowy, czarny, biały)

0,7- 1 kg maślaków
2 cebule
sól
pieprz świeżo mielony
pieprz ziołowy
kilka kulek pieprzu kolorowego
listek laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia

1/Ziemniaki ugotować, utłuc i wystudzić. Całkowicie wystudzone przecisnąć przez praskę do ziemniaków,dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Zagnieść ciasto. Ciasto nie może się mocno kleić do rąk, więc podsypywać mąką. Ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 3 części, każdą uformować w wałek i pokroić z niego kopytka. 

2/ Gotowe kopytka ułożyć na ściereczce. W między czasie nastawić wodę w dużym garnku z odrobiną soli i oleju. Kopytka wrzucać na wrzącą wodę i gotować ok 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką by ich nie uszkodzić. Wyciągać łyżką cedzakową do natłuszczonej formy lub garnka.

3/ Maślaki przebrać, opłukać, odgotować. Odcedzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z przyprawami. Dodać grzyby i chwilę dusić. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut stale mieszając, by się nie przypaliły. Ugotowane kopytka wymieszać z usmażonymi grzybami. Podawać gorące i obficie doprawione przyprawami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.