Domowe kopytka są najlepsze i każdy ma swój własny przepis na nie. Ja
polecam również swój. Lekko pikantne o zapachu świeżo mielonego pieprzu,
podane z duszonymi maślakami.
SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków ugotowanych (najlepiej dzień wcześniej)
1jajko
200 g mąki + do podsypywania
duża szczypta soli
pół łyżeczki mieszanki pieprzu (ziołowy, czarny, biały)
0,7- 1 kg maślaków
2 cebule
sól
pieprz świeżo mielony
pieprz ziołowy
kilka kulek pieprzu kolorowego
listek laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
1jajko
200 g mąki + do podsypywania
duża szczypta soli
pół łyżeczki mieszanki pieprzu (ziołowy, czarny, biały)
0,7- 1 kg maślaków
2 cebule
sól
pieprz świeżo mielony
pieprz ziołowy
kilka kulek pieprzu kolorowego
listek laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
1/Ziemniaki ugotować, utłuc i wystudzić. Całkowicie wystudzone przecisnąć
przez praskę do ziemniaków,dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Zagnieść
ciasto. Ciasto nie może się mocno kleić do rąk, więc podsypywać mąką.
Ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 3 części, każdą uformować w
wałek i pokroić z niego kopytka.
2/ Gotowe kopytka ułożyć na ściereczce. W między czasie nastawić wodę w
dużym garnku z odrobiną soli i oleju. Kopytka wrzucać na wrzącą wodę i
gotować ok 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Od czasu do czasu mieszać
drewnianą łyżką by ich nie uszkodzić. Wyciągać łyżką cedzakową do
natłuszczonej formy lub garnka.
3/ Maślaki przebrać, opłukać, odgotować. Odcedzić. Cebule obrać, pokroić w
kostkę i zeszklić na oleju z przyprawami. Dodać grzyby i chwilę dusić.
Dobrze doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut stale mieszając, by
się nie przypaliły. Ugotowane kopytka wymieszać z usmażonymi grzybami.
Podawać gorące i obficie doprawione przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.