Tak to już jest - jak się nie ma czasu robić wpisów na bieżąco, to później dodaje się kilka na raz. Pewnie nie ja jedyna tak robię, ale lepiej tak niż wcale :)
Dziś zapraszam Was na pyszne, drożdżowe bułeczki z nadzieniem śliwek i cynamonu, posypane słodką kruszonką. Nikt im się nie oprze. Rewelacja.
SKŁADNIKI
CIASTO
0,6 kg mąki pszennej (jeżeli ciasto jest bardzo rzadkie, dodać więcej)
2 jajka
pół szklanki cukru
1 łyżka masła
50g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka (nie może być gorące)
szczypta soli
cukier waniliowy
KRUSZONKA
1 łyżka miękkiego masła
2-3 łyżki mąki
2-3 łyżki cukru
+ jajko do posmarowania
śliwki ok 500g
cynamon
cukier
0,6 kg mąki pszennej (jeżeli ciasto jest bardzo rzadkie, dodać więcej)
2 jajka
pół szklanki cukru
1 łyżka masła
50g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka (nie może być gorące)
szczypta soli
cukier waniliowy
KRUSZONKA
1 łyżka miękkiego masła
2-3 łyżki mąki
2-3 łyżki cukru
+ jajko do posmarowania
śliwki ok 500g
cynamon
cukier
1/ Drożdże (najlepiej jak mają temperaturę pokojową) rozetrzeć z łyżka
cukru i łyżką mąki, dodać do mleka, dobrze wymieszać i pozostawić do
wyrośnięcia. Masło roztopić, wystudzić. Jajka ubić z cukrem.
2/Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, masło, rozczyn z mlekiem i
jajka z cukrem. Wyrobić gładkie ciasto aż zacznie odstawać od ręki.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ok
godziny. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą. Po roztarciu powinna
mieć konsystencję pisaku.
3/Śliwki opłukać, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki, zasypać 1-2
łyżkami cukru i 1 łyżeczką cynamonu. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na
12 równych części. Każdą część rozwałkować i nakładać na środek trochę
śliwek, porządnie zlepić i uformować kulę, lekko spłaszczyć i układać na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki przykryć
ściereczką i odstawić jeszcze na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
4/Wyrośnięte drożdżówki smarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 15-20 min na
złoty kolor. Po upieczeniu, wystudzić na kratce.
Wyglądają przepysznie! Śliwki uwielbiam!
OdpowiedzUsuńCoś fantastycznego! Bułeczki zrobiliśmy o połowę mniejsze i mąki poszło 17dag więcej, cukru wanilinowego dodaliśmy do kruszonki i synek na początek zjadł pieć :)) Fantastyczne bułeczki, super przepis, pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńDziękuję za super przepis. Bułeczki rewelacja :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, dziękuję :)
Usuńbuły wyszły pierwsza klasa,mąż i synek zachwyceni,zaczynamy konsumpcję,dzięki za przepis!!!
OdpowiedzUsuńUpiekłam wczoraj. Jak rzadko kiedy drożdżowe mi wychodzi tak tym razem - rewelacja.:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis.
Mogę wykorzystać na swoim blogu? Oczywiście z linkiem do Twojego.:)