niedziela, 1 września 2013

BUŁECZKI DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Tak to już jest - jak się nie ma czasu robić wpisów na bieżąco, to później dodaje się kilka na raz. Pewnie nie ja jedyna tak robię, ale lepiej tak niż wcale :)
Dziś zapraszam Was na pyszne, drożdżowe bułeczki z nadzieniem śliwek i cynamonu, posypane słodką  kruszonką. Nikt im się nie oprze. Rewelacja.
SKŁADNIKI
CIASTO
0,6 kg mąki pszennej (jeżeli ciasto jest bardzo rzadkie, dodać więcej)
2 jajka
pół szklanki cukru
1 łyżka masła
50g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka (nie może być gorące)
szczypta soli
cukier waniliowy

KRUSZONKA
1 łyżka miękkiego masła
2-3 łyżki mąki
2-3 łyżki cukru
+ jajko do posmarowania

śliwki ok 500g
cynamon
cukier

1/ Drożdże (najlepiej jak mają temperaturę pokojową) rozetrzeć z łyżka cukru i łyżką mąki, dodać do mleka, dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić, wystudzić. Jajka ubić z cukrem.

2/Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, masło, rozczyn z mlekiem i jajka z cukrem. Wyrobić gładkie ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ok godziny. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą. Po roztarciu powinna mieć konsystencję pisaku.

3/Śliwki opłukać, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki, zasypać 1-2 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cynamonu. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na 12 równych części. Każdą część rozwałkować i nakładać na środek trochę śliwek, porządnie zlepić i uformować kulę, lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.

4/Wyrośnięte drożdżówki smarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 15-20 min na złoty kolor. Po upieczeniu, wystudzić na kratce.

6 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie! Śliwki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś fantastycznego! Bułeczki zrobiliśmy o połowę mniejsze i mąki poszło 17dag więcej, cukru wanilinowego dodaliśmy do kruszonki i synek na początek zjadł pieć :)) Fantastyczne bułeczki, super przepis, pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za super przepis. Bułeczki rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. buły wyszły pierwsza klasa,mąż i synek zachwyceni,zaczynamy konsumpcję,dzięki za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam wczoraj. Jak rzadko kiedy drożdżowe mi wychodzi tak tym razem - rewelacja.:)
    Super przepis.
    Mogę wykorzystać na swoim blogu? Oczywiście z linkiem do Twojego.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.