czwartek, 29 sierpnia 2013

BABCINE KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

Najlepsze jedzonko z dziecięcych lat, to takie które było na słodko :) więc i długo o takim pamiętamy, bo smakowało rewelacyjnie. Dziś również smakuję rewelacyjnie, a zamykając oczy można przenieść się w lata dzieciństwa. Ja dziś zapraszam Was na knedle ze śliwkami, które od razu podbiją Wasze serca i umysły :) przepis bardzo prosty i stary jak świat :)
SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków
250 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki soli
2 jajka

500-700 g śliwek (zależy od wielkości, najlepsze są te małe i dojrzałe czyli węgierki)

 

DO POLANIA
100 ml śmietany 12-18%
cukier waniliowy + 1 łyża cukier zwykły
cynamon np Kamis

1/ Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, zgnieść i wystudzić. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać obie mąki, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Śliwki opłukać i wydrylować. 
2/Ciasto podzielić na trzy części a następnie uformować trzy wałki i każdy pociąć jak kopytka (4-5cm). 

3/Każdą cześć uklepać na placek na środek kładąc wydrylowaną śliwkę, dokładni zlecić i uformować kulę. 

 4/Ulepione kule partiami wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju, co zapobiega sklejaniu się knedli. Gotować ok 5 min od wypłynięcia na wierzch. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem. Wierzch oprószyć cynamonem. 




5 komentarzy:

  1. babcie są najlepsze! i ich przepisy również! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie wyglądają, niesamowicie apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Knedle wyglądają przepysznie ! a dla mnie taki wspomnieniem dzieciństwa są pierogi z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie i są przepyszne ja jeszcze robię z truskawkami jak są.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.