wtorek, 23 lipca 2013

PAŁKI KURCZAKA PIECZONE Z WARZYWAMI

Bardzo prosta i pyszna propozycja na obiad lub przyjęcie. Mięso jest duszone, więc nie jest suche, a bardzo soczyste. Warzywa nadają wspaniałego aromatu całości i również smakują znakomicie. Najlepsze jest to iż całość nie wymaga trudu ani umiejętności, nie zajmuje wiele czasu do przygotowania, jedynie jaki zajmuje czas, to godzinę oczekiwania podczas pieczenia, ale później mamy wspaniałe danie :)
SKŁADNIKI
6 pałek kurczaka
4-5 ziemniaki (średniej wielkości)
1mała cukinia
4 marchewki
2-3 małe cebule
1 korzeń selera
2 korzenie pietruszki
pół główki czosnku
świeże i suszone zioła
sól
pieprz

1/ Mięso oczyścić, natrzeć solą, pieprzem i skropić oliwą. Odstawić na 2-3 godziny. Warzywa obrać (prócz cukinii) i pokroić na dowolne kawałki, najlepiej duże. Naczynie do zapiekania skropić oliwą, a następnie ułożyć warstwę warzyw wraz z ząbkami czosnku, oprószyć ziołami i przyprawami. Na warstwę warzywną ułożyć mięso i ponownie warzywa. 


2/ Całość posypać przyprawami i świeżymi ziołami. Dolać wody, tak by zakryła większą powierzchnie naczynia. Całość piec ok godzinę w temperaturze 200 stopni, pod koniec pieczenia można zdjąć wieko naczynia, wtedy warzywa i mięso bardziej się przypieką.
Smacznego!:)


 

4 komentarze:

  1. Lubię takie jednogarnkowe, zapiekane dania. A warzywa z nich to już w szczególności, mam wrażenie, że pieczone wraz z mięsem zawsze nabierają fajnego posmaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm.. wyglada i brzmi apetycznie,mam tylko pytanie czy tej wody wlewamy tak coby zakryla wszystko czy tak wiecej jak polowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak więcej jak połowę :) własnie czytałam ten przepis i faktycznie źle to sprecyzowałam :) pozdrawiam

      Usuń
  3. Okej dziękuję za informację:) Będę działał:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.