sobota, 13 lipca 2013

BUŁKI DO ODRYWANIA Z DŻEMEM PORZECZKOWYM

Co dziś dla was mam? bułki :) jak to u mnie często bywa. Tym razem mleczno - maślane bułki z nadzieniem porzeczkowym. Idealne do zabrania w plener, łatwe do podziału. Wspaniale pasują do szklaneczki zimnego mleka.
SKŁADNIKI
450 -500g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
3 jajka
150 g margaryny roztopionej i ostudzonej
100 ml ciepłego mleka
50 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka soli

DODATKOWO
jajko do smarowania
dżem z czarnej porzeczki

1/Drożdże wymieszać z łyżką mąki, łyżką cukru i połową ciepłego (nie gorącego!) mleka. Odstawić pod przykryciem na 15 min do wyrośnięcia. Pozostałe składniki wymieszać z misce wraz z rozczynem i wyrabiać ciasto ok 10 min. Jak będzie bardzo rzadkie, można posypać trochę mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i ponownie odstawić na minimum godzinę.

2/Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na równe części (u mnie 8)Ciasto najlepiej się dzieli poprzez zrobienie wałka i wtedy można nożem równo pociąć. Okrągłą formę (26cm) nasmarować margaryną a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta formować w placek i na środek każdego nakładać łyżeczką dżem. Porządnie zlepiać, uformować w ręku kulkę (jak pączka) i układać w formie zlepieniem do dołu. Uformowane bułki odstawić na ponowne 15 min.
3/ Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec ok 30-40 min. 
Smacznego!:)
 


2 komentarze:

  1. Och, jakie piękne bułeczki! Uwielbiam tego rodzaju drożdżowce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcę zrobić takie bułki, tylko raczej wytrawne. Są świetne :) !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.