środa, 5 czerwca 2013

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ

Bardzo łatwe w wykonaniu, do których nadaję się każde nadzienie słodkie. Polecam je również początkującym ciasta drożdżowe i takiego rodzaju rogaliki.
 70 dkg mąki
1 kostka roztopionej margaryny (250 g)
5 dkg drożdży
0,5 szklanki mleka ciepłego
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki śmietany
3 łyżki cukru
cukier waniliowy

+ cukier puder do posypania

1/ Drożdże rozpuścić w mleku, 2 łyżkach cukru i 2-3 łyżkach mąki. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, cukier waniliowy, 1 łyżkę cukru i śmietanę roztrzepać na jednolitą masę. Do misy wsypać mąkę, masę jajeczna, podrośnięte drożdże i roztopioną margarynę. Wyrobić na jednolite ciasto.
2/ Zrobić z ciasta kule i włożyć do szczelnego foliowego worka i zawiązać a następnie włożyć do miski z letnią wodą. Trzymać do momentu wypłynięcia ciasta na wierch. (Ono rośnie i staje się lekkie i wypływa)
3/ Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować na okrąg dość cienko a następnie przeciąć na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdy trójkąt łyżeczką nałożyć trochę marmolady (u mnie wieloowocowa wymieszana z dżemem truskawkowym) i zwijać, formując kształt rogalika. 
4/ Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 -20 min w temperaturze ok 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem. 
Smacznego!





 
 


 

3 komentarze:

  1. Rewelacja, przepyszne wychodzą

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. :)
    Zapisuję sobie przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.