Bardzo łatwe w wykonaniu, do których nadaję się każde nadzienie słodkie.
Polecam je również początkującym ciasta drożdżowe i takiego rodzaju
rogaliki.
70 dkg mąki
1 kostka roztopionej margaryny (250 g)
5 dkg drożdży
0,5 szklanki mleka ciepłego
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki śmietany
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
+ cukier puder do posypania
1 kostka roztopionej margaryny (250 g)
5 dkg drożdży
0,5 szklanki mleka ciepłego
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki śmietany
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
+ cukier puder do posypania
1/ Drożdże rozpuścić w mleku, 2 łyżkach cukru i 2-3 łyżkach mąki. Odstawić
na kilka minut do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, cukier waniliowy, 1 łyżkę
cukru i śmietanę roztrzepać na jednolitą masę. Do misy wsypać mąkę, masę
jajeczna, podrośnięte drożdże i roztopioną margarynę. Wyrobić na
jednolite ciasto.
2/ Zrobić z ciasta kule i włożyć do szczelnego foliowego worka i zawiązać a następnie włożyć do miski z letnią wodą. Trzymać do momentu wypłynięcia ciasta na wierch. (Ono rośnie i staje się lekkie i wypływa)
3/ Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 części i każdą część
rozwałkować na okrąg dość cienko a następnie przeciąć na 8 trójkątów
(jak pizzę). Na każdy trójkąt łyżeczką nałożyć trochę marmolady (u mnie
wieloowocowa wymieszana z dżemem truskawkowym) i zwijać, formując
kształt rogalika. 2/ Zrobić z ciasta kule i włożyć do szczelnego foliowego worka i zawiązać a następnie włożyć do miski z letnią wodą. Trzymać do momentu wypłynięcia ciasta na wierch. (Ono rośnie i staje się lekkie i wypływa)
4/ Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 -20 min w temperaturze ok 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Rewelacja, przepyszne wychodzą
OdpowiedzUsuńPyszności. :)
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie przepis do wypróbowania.
Polecam :)
Usuń