Sezon na szparagi niedługo dobiegnie końca i znów będziemy na nie czekali z niecierpliwością (tak jak ja czekam na figi teraz :)) No i żeby nacieszyć swe podniebienie ich niezwykłym smakiem zrobiłam ekspresową tarte z ciasta francuskiego i serka ricotty. Wszystkie składniki najlepiej trafić w Lidlu, bo tam jest często duży wybór warzyw i owoców a czasami można trafić na super cenę (oczywiście nie reklamując Lidla, tylko znam to z doświadczenia) Właśnie będą przy okazji na zakupach trafiłam na świeże szparagi zielone i białe, więc bez namysłu wzięłam po jednym pęczku i bez namysłu wiedziałam jak szybko je zjem :)
SKŁADNIKI
opakowanie ciasta francuskiego
pęczek szparagów (500g)
250 g serka ricotta
szczypta gałki muszkatołowej
1 jajko
sól
pieprz
pęczek szparagów (500g)
250 g serka ricotta
szczypta gałki muszkatołowej
1 jajko
sól
pieprz
1/ Szparagi opłukać, odciąć twarde końcówki i gotować ok 5 min w lekko
osolonej wodzie. Przelać zimną wodą. Ciasto rozłożyć na blasze i zawinąć
wszystkie brzegi na 2 razy, dociskając widelcem. Brzegi posmarować
roztrzepanym jajkiem. Resztę jajka wlać do serka i wymieszać z
przyprawami. Gotowy serek wyłożyć na ciasto a na nim rozłożyć szparagi.
2/ Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w temperaturze 190-200 stopni. Smacznego!:)
Robię bardzo podobną. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
Bardzo delikatna, wyglada apetycznie!
OdpowiedzUsuń