poniedziałek, 17 czerwca 2013

CUKINIA FASZEROWANA SEREM RICOTTA I SUSZONYMI POMIDORAMI

Taki zestaw robiłam pierwszy raz i był pyszny. Wszystko idealnie się komponuje i w smaku i w zapachu. Sezon cukiniowy nadchodzi, więc warto poszaleć :)
SKŁADNIKI
2 średnie cukinie
1 jajko
150 g sera ricotta
kilka suszonych pomidorów w zalewie
50 g żóltego sera
sól
pieprz
natka pietruszki

1/ Cukinie umyć, przekroić na pół wzdłuż i łyżeczką wydrążyć środki. Oprószyć solą i pieprzem. Ser ricotta rozdrobnić widelcem, dodać jajko, siekaną natkę pietruszki, pokrojone pomidory z zalewy i wymieszać. Następnie dodać starty na drobnych oczkach żółty ser i 2 łyżki zalewy po pomidorach. Doparwić solą i pieprzem.
2/Gotowym farszem napełnić cukinie. Ułożyć na blasze skropionej olejem lub oliwą z oliwek.
3/Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i piec ok 40 min, do zarumienienia wierzchu.
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Wypróbowałam, danie jest pyszne, lekkie i delikatne. Polecam :)
    http://gotujsiektomoze.blogspot.com/2013/07/cukinia-faszerowana-ricotta-i-suszonymi.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.