czwartek, 7 marca 2013

TRADYCYJNA SZARLOTKA

SKŁADNIKI
 3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
250g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1-1,5kg jabłek
cynamon lub przyprawa do szarlotki
cukier puder do posypania

1/  Do misy lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekaną margarynę i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części.Jedną częścią wylepić blachę 40x26 (wcześniej nasmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia) i podpiec w temperaturze 180 stopni kilka minut na złoto.

2/ Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i chwilę prażyć. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem (zależy od kwasowości jabłek) Gotowe jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto, a na wierzch rozwałkować druga część ciasta ( można zrobić z niej kratkę lub zetrzeć na tartce po uprzednim schłodzeniu w lodówce). Szarlotkę piec na złoto ok 40 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!:) 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.