SKŁADNIKI
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
250g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1-1,5kg jabłek
cynamon lub przyprawa do szarlotki
cukier puder do posypania
1 szklanka cukru
250g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1-1,5kg jabłek
cynamon lub przyprawa do szarlotki
cukier puder do posypania
1/ Do misy lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do
pieczenia, posiekaną margarynę i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto
podzielić na dwie części.Jedną częścią wylepić blachę 40x26 (wcześniej
nasmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia) i podpiec w
temperaturze 180 stopni kilka minut na złoto.
2/ Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i
chwilę prażyć. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem (zależy od
kwasowości jabłek) Gotowe jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto, a na
wierzch rozwałkować druga część ciasta ( można zrobić z niej kratkę lub
zetrzeć na tartce po uprzednim schłodzeniu w lodówce). Szarlotkę piec na
złoto ok 40 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.