niedziela, 24 lutego 2013

ZUPA CHRZANOWO - CZOSNKOWA

SKŁADNIKI
6 jajek
600g białej kiełbasy
szczypta majeranku
200ml śmietany 16%
6 ząbków czosnku
6 łyżeczek ostrego chrzanu ze słoiczka (może być świeży, otarty chrzan)
sok z połowy cytryny
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz świeżo mielony
rzeżucha do dekoracji


1/Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki. Do gotującej się wody (ok 2,5l) wrzucić listek laurowy, ziele, pokrojoną w plastry kiełbasę. Chwilę gotować, dodać wyciśnięty czosnek, chrzan, majeranek, sól, pieprz. Gdy kiełbasa troszkę sie pogotuję do zupy wcisnąć sok z cytryny. Gotową zupę zaprawić śmietaną, doprawić jeszcze solą i pieprzem. Przed podaniem do zupy dodać jajka i posypać rzeżuchą.
Smacznego!:) 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.