niedziela, 21 października 2012

TARTA Z SALAMI I ZIELONYM GROSZKIEM

SKŁADNIKI
CIASTO
30 dag mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki ziemnej wody
200 g masła zimnego

PONADTO;
10 sztuk małych pieczarek
pół szklanki mrożonego zielonego groszku
kilka plastrów salami
por (biała część)
1 łyżka masła do smażenia
sól
pieprz

SOS;
1 szklanka śmietany
2 jajka
2-3 łyżki sera żółtego tartego
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej


1/ Z podanych składników na ciasto - zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
2/ Pieczarki i pora umyć, pokroić. Pieczarki podsmażyć na maśle razem z groszkiem.
3/ Następnie dodać por i pokrojone plastry salami. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości warzyw.
4/ Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić ciasto i piec ok 20-30 min, do zarumienienia się.
5/ Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone warzywa z salami i zalać sosem. Piec dodatkowo jeszcze ok 20-30 min. Wierzch po upieczeniu można posypać świeżymi ziołami.
Smacznego!:)

2 komentarze:

  1. Widzę, że bardzo lubisz tarty. Na wszelkie możliwe sposoby :)

    No cóż, w mojej rodzinie tarty "nie-na-słodko" raczej by nie przeszły... Ciasto (nieważne jakie) koniecznie musi być na słodko :)

    Każdy ma swoje przyzwyczajenia ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie, zwłaszcza jak się na nią patrzy jeszcze przed śniadaniem:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.