CIASTO
30 dag mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki ziemnej wody
200 g masła zimnego
PONADTO;
10 sztuk małych pieczarek
pół szklanki mrożonego zielonego groszku
kilka plastrów salami
por (biała część)
1 łyżka masła do smażenia
sól
pieprz
SOS;
1 szklanka śmietany
2 jajka
2-3 łyżki sera żółtego tartego
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
1/ Z podanych składników na ciasto - zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Widzę, że bardzo lubisz tarty. Na wszelkie możliwe sposoby :)
OdpowiedzUsuńNo cóż, w mojej rodzinie tarty "nie-na-słodko" raczej by nie przeszły... Ciasto (nieważne jakie) koniecznie musi być na słodko :)
Każdy ma swoje przyzwyczajenia ;D
Wygląda świetnie, zwłaszcza jak się na nią patrzy jeszcze przed śniadaniem:-)
OdpowiedzUsuń