poniedziałek, 24 września 2012

PULPETY W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM

Zostało mi kilka pieczarek i pomyślałam, że dodam je do pulpetów. Miały być w samej śmietanie,ale jednak dobrze zrobiłam z tymi pieczarkami, bo smak został bardziej wyraziście podkreślony. Do tego dodałam czosnek, kolorowy pieprz i dużo koperku....a tak przy okazji pozdrawiam mojego kolegę Tomka :) 

SKŁADNIKI
0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
2-3 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
ziele angielskie
liść laurowy
4-6 łyżek śmietany
1,5-2 łyżki mąki
łyżka siekanego koperku
2-4 duże pieczarki pieczarki 
1 mała cebula

1/ Mięso połączyć z bułką tartą, 2 ząbkami czosnku,jajkiem, solą i pieprzem. Wyrobić jednolitą masę.

2/ Z masy mięsnej uformować nie duże kulki. 

3/ Gotowe kulki mięsa wrzucać na gotującą się wodę z odrobiną soli i gotować ok 10 min. Wyciągnąć ugotowane kulki.

4/ Na patelni rozgrzać trochę oliwy i wrzucić na nią pokrojona w kosteczkę cebulę oraz starte na tartce na dużych oczkach pieczarki. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i kilka kulek kolorowego pieprzu, doprawić solą do smaku i dusić aż cebula zmięknie. 

5/ Na patelnie dolać trochę wody, zagotować. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką oraz koperek. Do powstałego sosu wrzucić pulpety i dusić parę minut pod przykryciem. Podawać z ziemniakami, kaszą, chlebem lub parowańcami.



Smacznego!:)

2 komentarze:

  1. takie pulpeciki z przyjemnością bym zjadała na dzisiejszy obiad:)


    życie & podróże
    gotowanie


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :)
      Mój kolega zrobił je do placków ziemniaczanych, fajne połączenie, muszę też wypróbować :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.