Byłam dziś pół dnia w lesie, fajnie się chodziło i pogoda ku temu też sprzyjała. Wybrałam się w poszukiwaniu opieniek. Przeszłam kawał lasu, kilka wąwozów i ....nic. Pusto, ani jednej. Pomyślałam,że za wcześnie jeszcze na opieńki i zmienię las, żeby nazbierać maślaków:) bo przecież nie wrócę z pustą ręką do domu :) Ale wychodząc z lasu inną stroną i idąc drogą już w stronę auta, coś mnie skusiło by zajrzeć w trawę ..i stało się ALEJA OPIENIEK (4 wiadra) :))) Fakt iż nie były one takie jak lubię, bo lubię z pniaczków malutkie, ale takie duże do mrożenia i na sosy są idealne. No i od razu po powrocie do domu zabrałam się za gotowanie sosu i obieranie ziemniaków. Wspaniały, jesienny obiad! pycha!Polecam! :)
SKŁADNIKI
1 kg opieniek
pół litra mleka
1 duża cebula
kulki ziela angielskiego
listek laurowy
sól
pieprz
śmietana i mąka do zaprawienia sosu
1/ Grzyby dokładnie oczyścić, ponieważ w blaszkach często ukryte są ''leśne skarby''. Opłukać dwukrotnie zmieniając wodę, a następnie pociąć na części w zależności od wielkości.
2/ Opłukane opieńki wrzucić na wrzącą wodę i gotować minimum pół godziny od zagotowania. Podczas gotowania pojawia się piana z grzybów, należy ją usunąć i zmniejszyć gaz. Odgotowane grzyby, przelać na sito.
3/ Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić z zielem angielskim, listkami laurowymi, odrobiną pieprzu i soli.
4/ Do zeszklonej i miękkiej cebuli dodać grzyby i wlać mleko, chwilę razem wszystko dusić.
5/ Całość zaprawić śmietaną rozrobioną z odrobiną mąki. Zagotować.
SMACZNEGO!:)
Mniam,aż czuję zapach tego sosu.
OdpowiedzUsuńZazdroszczę zbiorów bo sama umiem zbierać tylko podgrzybki.
OdpowiedzUsuńAż mnie zabolało jak zobaczyłam tak wyrwane grzyby. Nie wolno tak dewastować grzybni. Przepis świetny i na pewno wypróbuje!
OdpowiedzUsuńZgadza się, nie wolno dewastowac grzybni. Ale opieńka jest grzybem pasożytniczym i generalnie wielkim szkodnikiem w lasach. I dlatego nie mam wyrzutów sumienia, rozprawiając się bezceremonialnie z ich kępką (uprzednio zebrawszy najlepsze okazy do koszyka) :)
OdpowiedzUsuńCzy opieńki da się z czymś pomylić? Mam ochotę pochodzić po lesie i wydaje skę, że teraz jest sezon na opieńki, ale jak je zebrać, żeby się nie struć pozdrawiam 8mkmk@wp.pl
OdpowiedzUsuńJa ich nigdy nie pomylę, bo od dziecka je zbieram :) ale pomylić je można z podobnymi grzybami, tylko że tamte mają śliskie kapelusze a opieńki mają meszek na kapeluszach :)
UsuńDzisiaj otrzymałam opieńki od sympatycznej Małgosi za darmo i zaczęłam patrzeć jak ich przyrządzić, i zobaczyłam super przepis,już zrobiłam ale zapach mniam mniam dzięki.Ania.
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńSos pyszny
OdpowiedzUsuńDodaje jeszcze 2zabki czosnku i marchew,to smażę z cebulą
Na koniec można posypać zielona pietruszka