czwartek, 23 sierpnia 2012

PIZZA ZE SZPINAKIEM I FETĄ

SKŁADNIKI
CIASTO
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
6 łyżek oleju
1 kg mąki

DODATKOWOszpinak (ja użyłam mrożonego)
czosnek
2 łyżki masła
kilka plasterków wędliny
tarty żółty ser
kostka sera feta
3-4 pieczarki
4-5 jajek ugotowanych na twardo
przyprawy- sól, pieprz, zioła


1/ Dróżdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia.
2/ Zrobić dwa placki (najlepiej takie na dużą blachę) Szpinak ugotować z dodatkiem masła, soli i przeciśniętym czosnkiem. Wystudzić. Rozłożyć na placku.
3/ Jajka i pieczarki pokroić w plasterki, fetę w kostkę. Na warstwę szpinaku wyłożyć pieczarki, wędlinę, jajka i fetę. Doprawić solą, pieprzem i posypać ziołami (niekoniecznie) Całość posypać tartym żółtym serem. Piec ok 30 min w temp. 180 stopni.
Smacznego!:)

4 komentarze:

  1. Już dziś wypróbuję! Wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :) można nie dawać wędlin, lub dać kiełbasę cienką lub szynkę a nawet mięso z kurczaka, ale ja zawsze do pizzy celowo kupuję tyrolską lub salami. No i trzeba dobrze doprawić szpinak czosnkiem i solą,aczkolwiek na sól trzeba uważać, bo feta jest słona. Zamiast dwóch placków można zrobić 3 cienkie i okrągłe. Ale ja miałam za mało składników na 3 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podzielę się z Tobą przepisem, wg którego ja zawsze robię ciasto na pizzę. Coś wspaniałego... aż mi ślinka pociekła na samą myśl ;D

    http://www.wykop.pl/ramka/1089761/gotuj-z-wykopem-original-pan-pizza-ala-pizza-hut/

    Jeśli kiedyś wypróbujesz, to proszę napisz, co myślisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, jak wypróbuję ,to dam znać. Ale zdjęcia fajne tego przepisu i krok po kroku. Bardzo fajne.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.