środa, 22 sierpnia 2012

FASOLKA PO BRETOŃSKU

Do dań z fasoli jakiejkolwiek, długo nie trzeba mnie namawiać, ponieważ kocham każdy rodzaj fasoli. Do tej fasoli, dodałam pierwszy raz paprykę czerwoną i nawet nie wyszła zła, może częściej będę to stosować :)

SKŁADNIKI
3 szklanki świeżo łuskanej fasoli jaś 
2 marchewki
1 papryka czerwona
1 cebula
1pętko cienkiej kiełbasy (najlepiej wędzonej)
puszka pomidorów lub 5 świeżych
2 łyżeczki majeranku świeżego lub suszonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
ostra i słodka papryka w proszku do smaku
ewentualnie przyprawa do fasoli

1/ Świeżej fasoli nie trzeba moczyć, więc wystarczy ją tylko opłukać i ugotować z przyprawami. Dodać koncentrat.

2/ Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Dodać do fasoli.

3/ Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać do fasoli, chwilę podgotować. Gotową fasolkę podprawić zasmażką z mąki. Podawać z pieczywem.
Smacznego!:)


MOJE RADY
1/ Do tego dania można wykorzystać resztki wędlin, które nam zalegają w lodówce.
2/ Pomidorów i koncentratu można dać mniej lub więcej, zależy czy lubimy bardziej czy mniej pomidorowe dania.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.