poniedziałek, 13 sierpnia 2012

CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

Tyle się naczytałam ostatnio o chałkach i naoglądałam, że nie wytrzymałam i upiekłam swoją :) To był mój pierwszy wypiek chałki i myślałam, że jest to bardziej skomplikowane, ale jednak ku miłemu zaskoczeniu, nie było tak źle :) Najlepsze było jedzenie jej z twarożkiem, powidłami śliwkowymi i mlekiem, pycha. Teraz pewnie częściej zacznę ją piec,bo miło jest zjeść własny i pachnący wypiek na kolację.
SKŁADNIKI
PRZEPIS NA 2 CHAŁKI

4-4,5 szklanki mąki
50g cukru (1/4 szklanki)
jajko
30g świeżych drożdży lub 15 g suchych
50g roztopionego i ostudzonego masła
1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego)
szczypta soli

KRUSZONKA
100g mąki
50g masła
40g cukru

rozmącone jajko do smarowania

1/Świeże drożdże należy rozpuścić w 1/2szklance ciepłego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 15-20 min. Przy użyciu drożdży suszonych,czynność tą pomijamy
2/Gotowy rozczyn połączyć z przesianą mąką, ciepłym mlekiem, roztopionym tłuszczem, cukrem, jajkiem, szczyptą soli i wyrobić dokładnie ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki.
3/Gotowe, wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
4/Po tym czasie ciasto krótko ponownie wyrobić i podzielić na dwie połowy. Każdą połowę ciasta podzielić na 3 części i lekko podsypując mąką uformować z każdej części wałek o długość od 25cm do 30cm. Zapleść warkocze.
5/Gotowe chałki ułożyć na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut.
6/Chałki wysmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Pyszna z twarożkiem i powidłami śliwkowymi.
MOJE RADY
Chałki zachowają ładny kształt podczas pieczenia, gdy ciasto nie będzie zbyt ''luźne''

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.