Pyszne ciasto bez pieczenia. Nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności i wprawy w przygotowaniu czegoś słodkiego.
SKŁADNIKI
3 jajka
25 dag cukru pudru
szczypta soli
15 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
3 łyżki likieru migdałowego, ewentualnie zapach migdałowy
1 opakowanie wafli tortowych
25 dag masła
po 10 dag łuskanych orzechów włoskich oraz wiórków kokosowych ( u mnie orzechy i migdały)
olej do posmarowania formy
25 dag cukru pudru
szczypta soli
15 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
3 łyżki likieru migdałowego, ewentualnie zapach migdałowy
1 opakowanie wafli tortowych
25 dag masła
po 10 dag łuskanych orzechów włoskich oraz wiórków kokosowych ( u mnie orzechy i migdały)
olej do posmarowania formy
1/Jajka wbić do miski, dodać cukier i szczyptę soli, ubić na kremową masę.
Rozpuścić czekoladę, wymieszać z kawą i likierem migdałowym. Ucierając
dodawać po łyżce miękkiego masła. Krem połączyć z ubitymi jajkami.
Odłożyć 1/4 masy.
2/Formę keksową nasmarować tłuszczem i wyłożyć folią spożywczą. Wafle
przyciąć na rozmiar formy. Spód przygotowanego naczynia posmarować
odrobiną kremu. Na nim ułożyć wafel. Powtarzać czynność aż powstanie
wysoki blok.
3/Formę z blokiem wstawić do lodówki. Ciasto ochładzać ok 4 godz. W tym czasie posiekać orzechy włoskie, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Ochłodzony blok ''wybić'' z formy, usunąć folię. Posmarować odłożonym kremem.
4/Na koniec blok posypać blok równomiernie mieszanką orzechów i wiórków
kokosowych. Szerokim nożem docisnąć je do ciasta. Ponowni wstawić do
lodówki na 2 godz. Gotowy deser podawać pokrojony w plastry.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.