piątek, 6 lipca 2012

BARSZCZ CZERWONY Z MŁODYCH BURAKÓW Z GROSZKIEM

SKŁADNIKI
4 żeberka
pęczek włoszczyzny
kostka bulionowa mięsna
1 cebulka
ok kg buraczków ćwikłowych
szklanka świeżo łuskanego groszku (może być mrożony lub z puszki)
5 łyżek śmietany
pieprz
sól
majeranek, koperek

1/ Oczyszczone żeberka gotuję z kostką bulionową, włoszczyzną, opieczoną cebulką i odrobiną majeranku. 
Buraczki kroję w bardzo cieniutkie paseczki lub ścieram na tartce, dodaję do gotującego się wywaru mięsnego. Pod koniec gotowania dodaję groszek.
 Całość zabielam śmietaną i doprawiam świeżo mielonym pieprzem, solą oraz koperkiem.

 2/Do barszczu (zwłaszcza z młodych buraczków) gotuję ziemniaki (również młode) i polewam je sosem śmietanowym oraz posypuję koperkiem. Sos- cebulka w kostkę i zeszklona na niewielkiej ilości oleju, następnie dodaję sporą ilość ok 400g śmietany, doprawiam solą i parę sekund trzymam na ogniu, aż sos stanie się aksamitny.
Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.