4 żeberka
pęczek włoszczyzny
kostka bulionowa mięsna
1 cebulka
ok kg buraczków ćwikłowych
szklanka świeżo łuskanego groszku (może być mrożony lub z puszki)
5 łyżek śmietany
pieprz
sól
majeranek, koperek
pęczek włoszczyzny
kostka bulionowa mięsna
1 cebulka
ok kg buraczków ćwikłowych
szklanka świeżo łuskanego groszku (może być mrożony lub z puszki)
5 łyżek śmietany
pieprz
sól
majeranek, koperek
1/ Oczyszczone żeberka gotuję z kostką bulionową, włoszczyzną, opieczoną cebulką i odrobiną majeranku.
Buraczki kroję w bardzo cieniutkie paseczki lub ścieram na tartce,
dodaję do gotującego się wywaru mięsnego. Pod koniec gotowania dodaję
groszek.
Całość zabielam śmietaną i doprawiam świeżo mielonym pieprzem, solą oraz koperkiem.
2/Do barszczu (zwłaszcza z młodych buraczków) gotuję ziemniaki (również
młode) i polewam je sosem śmietanowym oraz posypuję koperkiem.
Sos- cebulka w kostkę i zeszklona na niewielkiej ilości oleju, następnie
dodaję sporą ilość ok 400g śmietany, doprawiam solą i parę sekund
trzymam na ogniu, aż sos stanie się aksamitny.
- Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.