wtorek, 3 lipca 2012

OGÓRKI MAŁOSOLNE-KISZONE

 Ogóreczkom w tym roku już mówię -START! :)
 Sezon na ogóreczki rozpoczęty i znów zacznie się robienie przetworów różnego rodzaju. Ale chyba u każdego przetworowy sezon zaczyna się właśnie od ogórków małosolnych :)
Każdego roku robię ogórki małosolne, a one później dojrzewają i mam na zimę ładne kiszone ogóreczki.

 Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod utrwalania żywności. Jest ona ceniona zarówno przez żywieniowców, jak i smakoszy. Warzywa kwaszone odznaczają się doskonałymi walorami smakowymi i wysoką wartością odżywczą ze względu na znaczną zawartość składników mineralnych i witamin.


SKŁADNIKI
 2 kg niewielkich, podłużnych ogórków gruntowych
1 łyżeczka gorczycy
2 ząbki czosnku
po 5-10 liści wiśni lub czarnej porzeczki
liść chrzanu lub mały kawałek korzenia chrzanu
spory pęczek baldachimów (kwiatów) kopru
3 litry wody
3 lekko czubate łyżki drobnoziarnistej soli

 1/Ogórki wystarczy umyć, poukładać w miarę ciasno w słoju (w glinianym naczyniu lub dużej butelce po wodzie 5litrowej), zasypać gorczycą, włożyć obrane ząbki czosnku, kawałek chrzanu, liście wiśni i mocno przycisnąć zwiniętym koprem i chrzanowymi liśćmi. Tak przygotowany duży słój zalewamy solanką przygotowaną z soli rozpuszczonej w gorącej wodzie, którą należy przestudzić, aby była letnia. Taki słoik odstawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie mamy gotowe ogórki małosolne, które stopniowo będą się dokiszały.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.