Może nie wygląda bajecznie, ale za to jest pyszna i w zasięgu reki, gdy tylko za oknem śnieg.:)
SKŁADNIKI
4 kg ogórków
1 szklanka oleju
1 szklanka octu
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
4 ząbki czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
1 szklanka oleju
1 szklanka octu
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
4 ząbki czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
2/ Ocet,olej i cukier zagotować. Dodać wyciśnięty czosnek z solą i ogórki.
Zagotować. Na koniec dodać siekaną natkę pietruszki. Gorące przekładać
do słoiczków i odwracać do góry dnem.
Da się to jeść jako mizerię? Czyli ze śmietaną? Bo jak dla mnie, to jest po prostu sałatka z ogórków z czosnkiem (dużo podobnych można znaleźć w Necie).
OdpowiedzUsuńNo to jest jednak jako sałatka, ale u mnie w domu od lat mówiono na to mizeria i mi tak zostało :)
UsuńU nas mizeria to ogórki starte na dużych oczkach. Soli się je, po chwili odciska wodę. Dodajemy kilka łyżek kwaśnej śmietany, rozcieńczamy wszystko wodą, doprawiamy solą, pieprzem i octem.
UsuńTeż mam dużo ogórków i szukam nowych przepisów, bo słoiki z musztardą i czosnkiem zostały z zeszłego roku, tak samo jak korniszony i kiszone. Zrobiłam kilkanaście słoi w zalewie miodowej (po praz pierwszy). Pozdrawiam :)
u mnie w domu jak starło się ogórka na tarce z dużymi oczkami ,posolić po pieprzyć dodać śmietanę kwaśną rozprowadzoną zimną przegotowaną wodą i to wymieszać i do tego kartofelki całe pokraszone skwareczkami z tłuszczem ---pycha --i to się nazywa hołojec --smacznego na upalne dni to wyżerka
OdpowiedzUsuń