środa, 25 lipca 2012

KOLOROWA SAŁATKA Z OGÓRKÓW

Na ten rok już wystarczy sałatek i przetworów ogórkowych. Ogórki na działce mi się skończyły i zaczynają usychać. Przetworów z ogórków pod różną postacią mam już ok 200 słoików, a gdzie papryka?a grzyby?a buraczki, pomidory?...
Sezon ogórkowy pragnę zakończyć oto tym przepisem na Kolorową sałatkę z ogórków :)Przepis mam od koleżanki i robiłam go pierwszy raz, ale jestem zadowolona, bo jeden słoik już opróżniłam :) Ta sałatka ma nutę selerową, a ja kocham selery! :)
SKŁADNIKI
3 kg ogórków
4 sztuki czerwonej papryki
pół kg cebuli
pół kg marchwi
1 seler w korzeniu i liście
SOLANKA-9 szklanek wody, 1 szklanka soli

ZALEWA
5 szklanek wody
2 szklanki octu
3 szklanki cukru
2 łyżki kolendry
2 łyżeczki ziela angielskiego
2 łyżeczki gorczycy

1/Ogórki umyć i pokroić na kawałki. Marchew i seler zetrzeć na tartce, paprykę pokroić w paseczki a cebulę w pióra.
2/Wszystkie warzywa wymieszać i zalać solanką. Odstawić na 3 godziny, co jakiś czas mieszając, by lepiej puściło soki. Można czymś docisnąć, np pokrywka od garnka lub tacą.
3/Po 3 godzinach, sałatkę odcedzić na sicie i w miedzy czasie nastawić zalewę do gotowania i przygotować słoiki. Ja do każdego słoika dałam kawałek liści selera po kilka ziaren kolendry, kilka ziaren gorczycy i po kulce ziela angielskiego.
4/Do gotującej się zalewy, dodać warzywa i chwilkę gotować. Następnie przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 min.

2 komentarze:

  1. ooo, jak tu apetycznie! uwielbiam takie sałatki, chętnie zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! zalewę można modyfikować, bo w przepisie były aż 3 szklanki octu i 4 szklanki wody,ale to było za mocne i koleżanka poradziła zmienić proporcje. Tak też uczyniłam :)Ale zależy kto co lubi. Pozdrawiam:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.