Przepyszny piernik na święta i nie tylko. Wilgotny, przekładany masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi.
Kupiłam masło orzechowe by spróbować jego smak, ale jakoś tak samo mi nie przypadło do gustu, więc poszło do lodówki na parę dni. Aż do dziś :) posmarowałam nim piernik i wyszło obłędnie smakowo, ponieważ słonawe masło z cudownym posmakiem orzeszków idealnie łączy się z ciastem piernikowym, tak samo jak krakersowym. Teraz już będę je kupowała bo już wiem gdzie je zastosować :)
Kupiłam masło orzechowe by spróbować jego smak, ale jakoś tak samo mi nie przypadło do gustu, więc poszło do lodówki na parę dni. Aż do dziś :) posmarowałam nim piernik i wyszło obłędnie smakowo, ponieważ słonawe masło z cudownym posmakiem orzeszków idealnie łączy się z ciastem piernikowym, tak samo jak krakersowym. Teraz już będę je kupowała bo już wiem gdzie je zastosować :)
SKŁADNIKI
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
opakowanie przyprawy do piernika (20g)
4 łyżki miodu płynnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 g margaryny
5 jajek
pól szklanki wody
słoiczek powideł śliwkowych
kilka łyżek masła orzechowego
Polewa:
50 g margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
2xkeksówka (28x10cm)
1 szklanka mąki krupczatki
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
opakowanie przyprawy do piernika (20g)
4 łyżki miodu płynnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 g margaryny
5 jajek
pól szklanki wody
słoiczek powideł śliwkowych
kilka łyżek masła orzechowego
Polewa:
50 g margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
2xkeksówka (28x10cm)
1/ Margarynę, miód, cukier, kakao,przyprawę do piernika i wodę rozpuścić i
zagotować. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać obie maki, sodę, proszek
do pieczenia i żółtka. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną
pianę, dodać do masy. Całość delikatnie przemieszać.
2/ Ciasto rozlać do dwóch keksówek (może być jedna długa) wyłożonych
papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i
piec ok godzinę do suchego patyczka. Porządnie wystudzić. Pierniki
przekroić na 3 części, dolą posmarować powidłami, górną masłem
orzechowym.
3/ Składniki na polewę rozpuścić i zagotować, ciągle mieszając. Polać
pierniki. Dodatkowo można udekorować wiórkami kokosowymi lub innymi
posypkami.
Z masłem orzechowym? Pycha!:)
OdpowiedzUsuńWow, pierwszy raz spotykam się z dodatkiem masła orzechowego! Kocham je! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/