Moje ulubione. Podałam je z sosem ze świeżych grzybów.
SKŁADNIKI
na dużą ilość ok 30 sztuk.
2 główki kapusty włoskiej
300 g kaszy gryczanej prażonej
300 g kaszy gryczanej białej
szklanka suszonych prawdziwków (mogą być podgrzybki)
3 duże cebule
olej do smażenia
sól i pieprz
suszona natka kolendry
100 g margaryny
2 główki kapusty włoskiej
300 g kaszy gryczanej prażonej
300 g kaszy gryczanej białej
szklanka suszonych prawdziwków (mogą być podgrzybki)
3 duże cebule
olej do smażenia
sól i pieprz
suszona natka kolendry
100 g margaryny
1/ Ze środków kapusty wyciąć głąby. Główki sparzyć- włożyć każdą osobno do
garnka z lekko osoloną i gotującą się wodą. Delikatnie obrać i ściągać
pojedynczo liście gdy zaczną odchodzić. Wystudzić. Z każdego liścia
wykrawać główne nerwy by dobrze się zwijały.
2/ Grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, posiekać. Kasze
ugotować w wodzie z dodatkiem soli do miękkości aż zaczną się
rozgotowywać. Wystudzić na sicie wyciągnięte z woreczków. Cebule obrać,
pokroić w kostkę i usmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać posiekane grzyby
i jeszcze chwilkę smażyć. Wystudzić.Cebulę i grzyby wymieszać z obiema
kaszami, doprawić solą i pieprzem.
3/ Gotowy farsz zawijać w liście kapusty formując gołąbki. Dno naczynia do
zapiekania lub brytfanny wyłożyć ''wolnymi i brzydkimi'' liśćmi, na
liście ciasno ułożyć warstwę gołąbków a wolne luki powkładać plasterki
margaryny. Czynność powtórzyć do skończenia się farszu. Całość zalać
wodą (wymieszaną z przyprawą uniwersalną) do połowy wysokości. Na
wierzchu ułożyć liście które zostały. Naczynie przykryć i wstawić do
piekarnika. Piec ok 40 min w temperaturze 200 stopni. Kapusta włoska
szybko mięknie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.