poniedziałek, 6 lipca 2015

PENNE Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ I NATKĄ PIETRUSZKI

Prosty i szybki sposób na wspaniały i przepyszny obiad. Kurczak z cukinią w kremowym sosie śmietanowym podany z rurkami makaronu.


SKŁADNIKI
na 4-5 porcji:
350 g makaronu penne (może być inny)
500 g piersi kurczaka
2 małe cukinie
1 duża cebula
1 pęczek natki pietruszki
100 ml śmietany 18-22 %
sól
pieprz najlepiej świeżo mielony
przyprawa do kurczaka
szczypta curry
olej do smażenia


1/ Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Cukinie umyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki ok 4mm. Wrzucić na patelnie oprószyć solą, pierzem, dodać odrobinę oleju i dusić pod przykryciem aż będzie al dente. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i na drugiej patelni podsmażyć. Podsmażoną cebulę przełożyć do cukinii i wymieszać. 


2/ Piersi kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnie, skropić olejem lub oliwą, posypać przyprawą do kurczaka, curry i usmażyć. Usmażone mięso dodać do warzyw. Na koniec całość podlać śmietaną i wymieszać, doprawić solą, pieprzem oraz oficie pospać siekaną natką pietruszki. Wymieszać z makaronem. Podawać na ciepło. 


Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.